Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stress. Vi danskere har travlt. Det har konsekvenser, mener dagens debattør. Tegning: Mette Dreyer.

Stress. Vi danskere har travlt. Det har konsekvenser, mener dagens debattør. Tegning: Mette Dreyer.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Danskerne er en nation af pressede citroner

Vi har så travlt, at vi har mistet rummeligheden og tilstedeværelsen.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ligger dybt i os, at vi skal nå så meget som muligt i minuttet. Når vi trækker et nummer på det travle apotek, går tankerne på, om vi lige kan nå at løbe et andet ærinde, inden det bliver vores tur. Går den ikke, kan vi måske lige nå at tjekke og besvare e-mails på telefonen i ventetiden.

På Nørreport er der skærme, der viser, om hvor mange minutter ens næste tog kører, for så kan man modregne minutterne og afstand fra metro til tog og sætte tempoet derefter.

På Helsingørmotorvejen er der sat store jernbroer op over vejen for at holde skilte, der viser, hvor få minutters kørsel der er til bestemte afkørsler.

Politikerne viser interesse for Kinas hurtigtog, der kører omkring 450 km/t. Come on. Kører vi med den fart, havner vi i Øresund. Farten i vores land skal sættes ned. Det er grundighed, omhyggelighed, tilstedeværelse, kvalitet og balance, her er brug for. For hende, der løb et ærinde i stedet for at vente på apoteket, glemte varerne på båndet i Brugsen og kom to numre for sent tilbage i køen.

Min pensionerede far, der ofte nyder den spanske sol og de bakkede golfbaner, kalder danskerne pressede citroner.

Det er nemlig ikke kun vores priser på kaffe, der undrer ham. Også de mange stressede og stemningen her til lands. Travlheden sætter sig og giver sure miner. Vi mangler overskud til at smile. Det oplevede min gode ven, som vi her kan kalde ’Shrek’, for han er nemlig stor og munter som Shrek, men kan blive så rasende, at der står røg ud af ørerne på ham.

Netop hjemvendt fra en fed ferie i USA, hvor folk møder hinanden med et »hi, how are you« og et smil, tog han et smut i Irma.

Det startede med en dans i døren, hvor den anden kunde kiggede vredt og opgivende på ham, fordi de valgte at gå til samme side i stedet for forbi hinanden. Så en dør i et fryseskab, der snittede en dame, der bestemt ikke modtog undskyldningen fra ’Shrek’. Og en ekspedient lagde pengene på bakken i stedet for i den fremstrakte hånd lige ved siden af.

Røgen begyndte at ryge ud af ørerne på min kære ven, da han på vej ud tog endnu en dans med en ny kunde.

Min far elsker at observere sådanne scener. Men han kan ikke lide det, han ser. Vi trækker hætten op om ørerne og retter blikket mod mobilen, imens vi haster videre. Og rammer vi skuldrene mod en andens i farten, lyder der sjældent et undskyld.

Vi må have rummeligheden, betænksomheden og tilstedeværelsen tilbage.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden