Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Nej til sex skal være en ret i hele verden

Om 20 år skulle vi gerne kunne fejre, at kvinder er ægte medborgere.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er kommet langt, siden verden for 20 år siden besluttede, at tvangssterilisation af kvinder skulle droppes. Det skete i Kairo i en anden tid.

En tid, hvor man oprigtigt havde ment, at målet – at undgå overbefolkning af verden – helligede midlet: at frarøve kvinder retten til deres egen krop. Men vi har lang vej igen.

I en verden, hvor kvinder ikke er kvinder, når de bliver gift, men børn. Hvor 800 kvinder hver evig eneste dag ofrer deres eget liv for at give nyt.

Når den primære dødsårsag blandt teenagere i Afrika er graviditet eller fødsel – og 9 ud af 10 af disse piger rent faktisk allerede er gift. Så har vi stadig en sag at knokle for.

Også i USA er den gal. Præsident Obama har lige lanceret en kampagne mod vold mod kvinder i USA med ordene: »Volden udgør et angreb på vores grundlæggende menneskelighed«.

I denne uge fejrer vi, at den såkaldte IPCD eller Kairo-aftale har 20 års fødselsdag. Der bliver festivitas og taler i forbindelse med FN’s generalforsamling i New York. Og jeg er med.

Men når jeg står der og hylder fremskridtet, bliver det ikke uden krav om yderligere landvindinger. Ingen børn skal giftes væk. Kvinder skal have retten til deres egen krop tilbage.

Retten til at sige nej til sex, også selvom de er gift. Retten til selv at bestemme, om de vil have børn. Retten til ikke at blive udsat for vold.

Danmark går heldigvis foran med en fond, der skal hjælpe. Men det er ikke nok. Om 20 år skulle vi gerne kunne fejre, at kvinder er ægte medborgere.

Med ret til at bestemme over sin egen krop, ægteskab, graviditet og sundhed. At alt det andet er historie, ligesom massetvangssterilisationer er det i langt de fleste lande i dag.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden