Retsforbeholdet. Danskerne skal i 2016 stemme om, hvorvidt retsforbeholet skal afskaffes. Tegning: Roald Als.

Retsforbeholdet. Danskerne skal i 2016 stemme om, hvorvidt retsforbeholet skal afskaffes. Tegning: Roald Als.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Ni politikere: Fem betingelser for en fair folkeafstemning

Uanset hvilken regering vi får, må der arbejdes for en fair folkeafstemning om retsforbeholdet.

Debatindlæg

Demokrati er ikke kun et spørgsmål om at få lov til at stemme ved et valg eller en folkeafstemning.

Demokrati drejer sig f.eks. også om, at der er tid til debat, at borgerne har adgang til nødvendige informationer om det emne, der stemmes om, at staten ikke favoriserer den ene part, og at borgere ikke udelukkes fra at stemme.

Efter folketingsvalget og senest i starten af 2016 skal vi til stemmeurnerne igen. Denne gang skal vi tage stilling til, om Danmark skal afskaffe retsforbeholdet i EU.

Vi er på trods af vores partipolitiske uenigheder enige om, at vi skal have en fair folkeafstemning.

Vi har derfor opstillet fem betingelser, som vi vil kæmpe for, uanset hvilken regering der får magten.

For det første skal der være tid nok til en grundig debat.

Det betyder for os, at der skal gå mindst tre måneder, fra den dag Folketinget vedtager, at der skal være folkeafstemning, til den dag, hvor afstemningen afholdes.

For det andet skal offentlighedsloven ikke bruges til at begrænse offentligheden fra at få informationer om EU’s retspolitik og retsforbeholdet.

Vi kræver, at alle analyser og dokumenter, som udarbejdes af centraladministrationen på disse områder, bliver offentlige.

Vi kræver, at alle analyser og dokumenter, som udarbejdes af centraladministrationen på disse områder, bliver offentlige

For det tredje skal offentlige embedsmænd ikke deltage i aktiviteter, som udelukkende kan gavne den ene part i afstemningen.

Dette betyder for os, at der ikke kan udarbejdes politisk bestillingsarbejde for den siddende regering.

For det fjerde bør offentlige oplysningsmidler fordeles lige mellem ja- og nejsiden.

For det femte bør borgere på Færøerne og i Grønland have ret til at stemme i denne afstemning, da retspolitikken i høj grad er et rigsanliggende, og da det derfor også er deres suverænitet, der stemmes om.

Ja til en fair folkeafstemning om retsforbeholdet.

Ja til det levende folkestyre!

Indlægget er underskrevet af: Lave K. Broch, 1. suppleant til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, Jacob Fuglsang, folketingskandidat for Alternativet, Rune Kristensen, folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti, Rune Lund, folketingskandidat for Enhedslisten, Erik Høgh-Sørensen, folketingskandidat for Dansk Folkeparti, Sanne Rubinke, folketingskandidat for SF, Tommy Højegaard, folketingskandidat for Liberal Alliance, Bjarne Hartung Kirkegaard, folketingskandidat for Kristendemokraterne og Ditte Staun, byrådsmedlem i Skive for Radikale Venstre.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce