Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Philip Ytournel (arkiv)

Tegning: Philip Ytournel (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Fravalg af HPV-vaccine kan koste liv

Propaganda har ført til manglende vaccination, der vil få konsekvenser i form af sygdom og dødsfald.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatten for og imod HPV-vaccinen har kørt i lang tid nu, og tvivlen har bidt sig fast i befolkningen. Andelen af piger, der er fuldt vaccineret, er styrtdykket:

Af piger født i 2003 er kun 12 procent færdigvaccineret, mens tallet lå omkring 80 procent få år før. Det vil desværre få konsekvenser i form af sygdom og dødsfald, der kunne være forhindret, og det tragiske er, at frygten er ubegrundet og bygger på misinformation.

Der er ingen tvivl om, at de såkaldte HPV-piger lider og skal have den bedste hjælp, de kan få. Spørgsmålet er, hvad de lider af, om det overhovedet er den samme lidelse, og hvordan vi bedst hjælper dem.

Her kan man enten tage den videnskabelige vej og se på data og evidens for at finde årsagen, eller man kan gå en anden vej og beslutte sig for årsagen på forhånd.

Sidstnævnte er en farlig vej, for man går til opgaven med skyklapper på.

Forskere verden over har dog taget frygten alvorligt og kigget på store datasæt for at komme til bunds i det. Man har kigget på bivirkninger, på effekten af vaccinen, på pigernes sygdomshistorie, på forekomsten af HPV-infektioner og så videre.

Konklusionen er klar: Vaccinen kan ikke være årsagen til de omtalte lidelser.

Det er på tide at gå imod den massive strøm af uvidenskabelig propaganda, der har domineret. Vaccinen er sikker, den virker, og den vil forhindre sygdom og død

Det burde medføre jubel alle steder – også blandt dem der troede på bivirkningsforklaringen – for nu kan man med ro i sindet benytte vaccinen og i stedet lede efter den rigtige årsag.

Desværre er det ikke sådan, det er gået. I stedet er det blevet et ideologisk korstog, hvor man har valgt at ignorere fakta og videnskab.

Det er på tide at gå imod den massive strøm af uvidenskabelig propaganda, der har domineret. Det er vigtigt at huske på, at anekdote i flertal er anekdoter – ikke data.

Vaccinen er sikker, den virker, og den vil forhindre sygdom og død. Det er en succeshistorie, som ikke skal ødelægges af en lille gruppe, der måske i bedste mening forplumrer debatten.

Jeg så hellere, at man tog hul på en anden diskussion: Bør HPV-programmet ikke også dække alle drenge?

HPV-infektioner rammer ikke kun piger, og en generel vaccination af alle børn vil mindske antallet af en række sygdomme (inklusive cancer) hos begge køn.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden