Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Debatserie om mænd og køn: Er patriarkatet besejret, når de selvobjektiviserende kvinder står på egne glatbarberede ben

Instagram har overtaget mandemagasinernes kvindeobjektivisering. På de sociale medier er der dog ingen skumle mænd bag kameraet. Det er piger og kvinder selv, der lærer hinanden at sælge deres afklædte krop for likes.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For et par uger siden døde stifteren af Playboy, Hugh Hefner, 91 år gammel. Det har givet anledning til at gøre status over hans livsværk og de konsekvenser, som Playboys succes har haft.

Bladet startede som en revolution af frigørelse i det puritanske USA. Projektet overlevede dog sig selv og endte med hyperseksualiserede bunnies, som i en plastikæstetik blev præsenteret i al deres retoucherede glorværdighed. En perversion af den naturlige erotik og en patriarkalsk objektivisering i yderste potens.

Men mande(hørms)bladenes storhedstid er forbi. Playboy kæmper med faldende oplag, og herhjemme måtte vi i nyere tid sige farvel til de sidste bastioner for magasin-objektivisering, hvor både FHM, M! og det klassiske Ugens Rapport måtte dreje nøglen om og endeligt lukke døren til sovekammeret.

Er patriarkatet så besejret nu? Er frigørelsen en kendsgerning og objektivisering en saga blot? Desværre ikke.
Når jeg kaster mit blik over Instagrams hav af profiler, ser jeg ikke en generation, som har gjort sig fri af Playboys pornoæstetiske fængsel. Objektiveringen lever i bedste velgående på mobilskærmen.

På narcissistkanalen Instagram er der ingen skumle mænd bag kameralinsen, blot selvbevidste piger, som velvilligt spiller op som sexkaniner

Alt er dog ikke tabt: I 2017 har feminismens selvstændighedskamp heldigvis også sejret, og der behøves ikke længere mænd til at objektivisere. I vore dage kan kvinder da selv!

På narcissistkanalen Instagram er der ingen skumle mænd bag kameralinsen, blot selvbevidste piger, som velvilligt spiller op som sexkaniner. Internaliseringen af liderbukkens idealkvinde er komplet, og de selvobjektiviserende kvinder står på egne glatbarberede ben.

Kvinder (og unge piger) stiller sig beredvilligt frem i konstruerede positurer med præsentation af kavalergang, baller og hvad der ellers hører sig til som klassisk sexobjekt.

Alt dette pakkes ind i en obskøn blanding af træningsbilleder, bikinibilleder og ofte ublu product placement. Man ser det hos berømtheder som Kardashian-søstrene, Medina og hos dronningerne af selviscenesættelse og objektdyrkelse i gruppen GirlSquad.


Resultatet er en ny generation af kvinder, som ligger (og lægger sig selv) under for et ideal, som stadig reducerer kvinder til først og fremmest at være et objekt. Oplagstal er blevet erstattet af likes, læsere erstattet af følgere, men konsekvenserne bliver de samme.

Fra de helt unge år lærer piger på Instagram, hvordan der skal poseres, og hvordan den afklædte krop skal sælges på de sociale medier


Når kvinder ser et dagligt feed, som præsenterer en idealiseret, uvirkelig kvindekrop, holder de ikke kun sig selv, men også hinanden fast i en endimensionel værdisættelse af kvindekønnet. Fra de helt unge år lærer piger på Instagram, hvordan der skal poseres, og hvordan den afklædte krop skal sælges på de sociale medier.
Det kan hverken kvinderne selv, eller vi som samfund, være tjent med.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden