Vi kan blive bedre – i fællesskab – til at passe på os selv og hinanden. Vi kan skabe robuste individer, fællesskaber, organisationer og samfund med større oplevelse af meningsfuldhed, skriver Eva Hertz.
Foto: Marcus Trappaud Bjørn

Vi kan blive bedre – i fællesskab – til at passe på os selv og hinanden. Vi kan skabe robuste individer, fællesskaber, organisationer og samfund med større oplevelse af meningsfuldhed, skriver Eva Hertz.

Debatindlæg

Psykolog Eva Hertz: Det er faktisk en kærkommen livskompetence at være robust

Der florerer alt for mange misforståelser om robusthed i den offentlige debat. Gennem de seneste godt 15 år har der været en negativ udvikling, hvor stadig flere medarbejdere og ledere reagerer med alvorlig stress. Derfor bør der komme øget fokus på mental robusthed, der i høj grad handler om at kende sine egne grænser og kunne sige fra, mener Eva Hertz, der er psykolog og stifter af Center for Mental Robusthed.

Debatindlæg
FOR ABONNENTER

I avisen 14. oktober var der endnu en artikel om robusthed, der bidrager til at udbrede misforståelsen af, hvad det vil sige at være robust. Det tenderer i retning af fake news, når overskriften indikerer, at robuste medarbejdere er skyld i, at velfærdsstaten er ved at falde fra hinanden. Kan vi ikke snart stoppe ordkløveriet og få fokus på vores mentale sundhed?

Robusthed har gennem de seneste 60 år udgjort et betydeligt forskningsområde inden for psykologien, som anvender begreberne robusthed og resiliens synonymt. I den offentlige debat florerer dog mange misforståelser om robusthed, eksempelvis at det er en slags teflon, der betyder, at man kan tåle hvad som helst, eller et udtryk for manglende empati og sensitivitet over for andre. Der er absolut intet i den psykologiske forskningslitteratur om robusthed/resiliens, der kan understøtte disse misforståelser.

Inden for psykologien taler man om robusthed som en psykologisk færdighed, der hjælper os til at håndtere stress, udfordringer og svære hændelser. Det er meget almindeligt at være mentalt robust, idet vi ikke kan gå gennem livet uden at møde modgang i en eller anden form. Biologi, genetik, opvækst og personlighed spiller ind, men robusthed er først og fremmest en færdighed, vi udvikler, når vi har mødt modgang og fundet en måde at håndtere udfordringerne på.

Især offentlige arbejdspladser er blevet en kilde til stor menneskelig lidelse for mange mennesker. Vores mentale sundhed er under pres i en globaliseret verden med stigende kompleksitet og i hastig forandring. Gennem de seneste godt 15 år har der været en negativ udvikling, hvor stadig flere medarbejdere og ledere reagerer med alvorlig stress. En væsentlig forklaring er effektiviseringer og fokus på øget produktivitet frem for kvalitet, høj faglighed i opgaveløsningen, stærke fællesskaber på arbejdspladsen – krydret med fravær af god ledelse. Men at det skulle skyldes de robuste medarbejdere – nej, hold nu op!

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce