Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arkivtegning: METTE DREYER
Arkivtegning: Mette Dreyer/Politiken-Tegning

Arkivtegning: METTE DREYER

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Amnesty International i ny undersøgelse: Det er en trussel mod ytringsfriheden, at onlinechikane tvinger kvinder til selvcensur

I Danmark har 17 procent af alle kvinder oplevet onlinechikane mindst én gang. Særligt kvinder, der debatterer politiske og samfundsmæssige emner på de sociale medier, står i skudlinjen.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Flet fissen, kost«. »Håber, du bliver massevoldtaget og gravid af det«. »Fede so«. »Vi ved, hvor du bor«.

Citaterne er blot et lille udsnit af den type kommentarer, som kvinder bliver mødt med på de sociale medier. Og chikanen er udbredt. I en ny undersøgelse har vi i Amnesty International kortlagt erfaringerne med digitale trusler og onlinechikane blandt kvinder i alderen 18-55 år i Danmark, Italien, New Zealand, Polen, Spanien, Sverige, Storbritannien og USA.

Tallene er foruroligende. I Danmark svarer 17 procent af alle kvinder, at de har oplevet onlinechikane mindst én gang, og blandt den gruppe svarer 32 procent, at trusler på sociale medier fik dem til at frygte for deres fysiske sikkerhed.

Mens hadefulde ytringer på nettet rammer både mænd og kvinder, viser tidligere undersøgelser, at hovedparten af truslerne rettes mod kvinder, og at disse trusler i højere grad omhandler fysisk og seksuel vold, eller er beregnet på at intimidere og nedgøre kvinderne med henvisning til deres køn eller etnicitet.

I Danmark svarer 17 procent af alle kvinder, at de har oplevet onlinechikane mindst én gang

Særligt kvinder, der debatterer politiske og samfundsmæssige emner på de sociale medier, står i skudlinjen. Som led i undersøgelsen talte jeg med kvindelige kommunalpolitikere fra samtlige partier i Danmark om deres erfaringer, og de kunne alle fortælle om tilsvininger og trusler, der særligt gik på deres køn og/eller etnicitet.

Politiker eller ej, så har tilsvininger, voldtægtstrusler og dødstrusler alvorlige psykiske konsekvenser for kvinderne. Mange oplever reaktioner i form af stress og panikanfald, og tre ud af fire fortæller, at det har fået dem til at ændre måden, de bruger sociale medier på. De pålægger sig selv begrænsninger for, hvad de deler, og 32 procent angiver, at de er holdt op med at skrive deres holdninger om bestemte emner.

Det er dybt bekymrende og viser med al tydelighed, hvordan chikanen ud over de åbenlyse personlige konsekvenser, også er en trussel mod ytringsfriheden og den demokratiske debat. Der hviler derfor et kæmpe ansvar på regeringens skuldre for at sikre, at den lovgivning, vi har, også beskytter kvinder mod chikane online, og at politiet tager anmeldelser om onlinechikane alvorligt.

Sociale medier bør forstås på samme måde, som når kvinder udsættes for vold og chikane offline: Som et samfundsproblem, der forhindrer kvinder i at gøre brug af deres ytringsfrihed.

Også virksomheder som Facebook og Twitter bør vedkende sig deres ansvar og sikre, at den demokratiske samtale kan foregå på deres platforme uden chikane og trusler.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden