0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Therese Jægtvik
Arkivfoto: : Therese Jægtvik
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Kriminalforsorgen i Grønland sejler: I Danmark leger vi, at vi ikke kan se problemerne

Anstalten i Nuuk mangler 40 procent af sin bemanding. Og den danske regering virker ligeglad.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi morede os alle sammen kosteligt, da Trump insisterede på at købe Grønland. Men spørgsmålet er, om vi i Danmark er meget mere modne i vores tilgang til øen højt mod nord.

Når det handler om Kriminalforsorgen i Grønland, virker det i hvert fald, som om vi i Danmark leger, at vi ikke kan se problemerne, selv om de er vores ansvar.

Jeg kæmper for bedre arbejdsvilkår for alle Fængselsforbundets medlemmer. Men den politiske lydhørhed daler markant, så snart talen falder på mine kollegaer i Grønland. Jeg skrev eksempelvis for halvanden måned siden til justitsminister Nick Hækkerup med en opfordring om at tage situationen i Grønland seriøst. Jeg har intet hørt fra ham.

Det er ikke rimeligt, at vi bliver ved med at lukke øjnene for situationen i Grønland

Der er ellers meget store problemer på de grønlandske anstalter, som jeg for nylig har besøgt. Vi har ganske vist brugt 400 millioner kroner på at bygge et state-of-the-art-fængsel i Nuuk med visioner om at løfte resocialiseringen i Grønland. Men personaledækningen i den nye flotte anstalt er så ringe, at det gør ondt langt ind knoglerne. Og jeg har ellers set lidt af hvert. Anstalten mangler 40 procent af sin bemanding.

Samtidig flyttes der farlige forvaringsdømte fra Herstedvester til Nuuk. Prøv at forestille dig, hvilket pres det lægger på sikkerheden? Jeg sad over for anstaltsbetjente, der havde åndenød og hjertebanken og lød forpustede, når de talte. Af stress og angst.

Hvordan løser man det problem? Man tager ansvar for situationen, man gør noget reelt ved rekrutteringsproblemerne.

Sådan er det desværre langtfra. Selv om Kriminalforsorgen nu midlertidigt sender danske betjente til Grønland, løser det ikke det grundlæggende problem. En anstaltsbetjent tjener 4.500 kroner mindre om måneden end en dansk fængselsbetjent.

Det betyder, at mange bliver nødt til at have to jobs. Hvis man vil tiltrække arbejdskraft, må man gøre jobbet attraktivt eller i hvert fald til at leve med. I politiet får grønlandske betjente et udligningstillæg for at bringe dem på niveau med de danske. De grønlandske anstaltsbetjente bør modtage samme tillæg.

I 2017 satte Justitsministeriet en undersøgelse i gang, der skulle blotlægge lønforskellen mellem danske fængselsbetjente og grønlandske anstaltsbetjente.

Men konklusionerne er blevet udskudt og udskudt. Den sidste melding, vi fik, var, at undersøgelsen sådan set var færdig. Men der bliver utrolig stille i den anden ende, når vi spørger til resultaterne. Det er nu 2,5 år siden, den undersøgelse blev sat i gang! Er det, fordi politikerne er ligeglade? Sidder de for tungt på pengekassen, eller hvad er det, der er på spil?

Lad os nu tage vores ansvar alvorligt. Lønnen er den knap, der skal skrues på her og nu. Så kan vi tage de langsigtede løsninger efterfølgende.

Det er ikke rimeligt, at vi bliver ved med at lukke øjnene for situationen i Grønland. Måske skulle vi alligevel gå med på den absurde idé at sælge Grønland til Trump?

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden