Det er uundgåeligt, at det langt mest udbredte sociale medie i Danmark kommer til at spille en rolle i forbindelse med coronakrisen. En journalist og en professor sender dagligt live om virussituationen via Facebook, og flere danske facebookgrupper er allerede opstået, hvoraf mindst én i skrivende stund har flere tusind medlemmer. Dertil kommer et væld af individuelle opslag om krisen.
Spørgsmålet er ikke, om Facebook skal tages i brug eller ej, men hvordan vi skal forstå Facebooks og andre sociale mediers rolle i en krise som den, vi står over for. Sociale medier bliver nogle gange forbundet med tankeløse masser og ekkokamre. Folk, der deler det synspunkt, vil måske indvende, at Facebook blot vil forstærke en allerede negativ massedynamik i en krisesituation.
Men for det første har forskningen i sociale medier ikke kunnet påvise en tydelig masseadfærd eller ekkokammereffekt. Tværtimod bliver de fleste brugere udfordret på deres holdninger, når de bruger sociale medier. For det andet reagerer folk ikke med tankeløs panik og masseopførelse i kriser, som professor Michael Bang Petersen også påpegede i sin Kronik i søndags. Tværtimod udviser de fleste mennesker solidaritet, handlekraft og omstillingsparathed.
Det gælder også på sociale medier, hvor stemningen under kriser ikke er præget af panik, men af støtteerklæringer og indsamling af information, herunder både om myndighedernes budskaber og om almindelige menneskers observationer og oplevelser. Der er i den kommende tid naturligvis et klart behov for, at myndighederne kan kommunikere hurtigt og tydeligt til borgerne, og her er sociale medier næppe den primære kanal.
Men der er også behov for, at vi borgere kan kommunikere med hinanden, og her kan sociale medier bidrage. Lad mig komme med to eksempler, ud over det helt åbenlyse i at digital kommunikation er en fordel, når man forsøger at undgå smitte.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar