Foto: Philip Ytournel

Hvem er Danmarks elite? Er det dig?

Det er moderne at tilhøre folket, så det er naturligt, at det store arbejderparti gerne vil være folkeligt. Det forsøger S så at blive ved at pege på kulturradikalismen og kalde den elitær. Her er en beretning fra slagmarken mellem medier og politik.

FOR ABONNENTER

H.C. Hansen. Se, dér har du en rigtig arbejder. Ung typograf fra Aarhus, skolet af tænkende arbejdsmænd og beskedne kår, DSU-formand, så parlamentariker, så partisekretær, så minister og siden statsmand. Aldrig for fin til en sang og lidt tobak og forvalter af den socialdemokratiske Stauning-arv om at tage ansvar for samfundsudviklingen og tænke på de trængte.

Det kunne både partikammerater og Dagbladet Politiken blive enige om. Da Hansen døde i 1960, skrev Politiken, at »man mærkede, at H.C. Hansen repræsenterede mere end et parti. Han havde et perspektiv i sit liv, som åbnede sig ud mod hjemmene i det ganske land«. Manden var elite og folk på en og samme tid.

Den går ikke længere.

I dag kan ingen rumme eliten og folket samtidig, uden at den ene side kun fremstår som tom symbolik, som da statsministeren i denne uge lagde et billede på sin facebookprofil af sig selv i gallagevandter med en nyindkøbt chokoladefontæne i baggrunden. Statsmand og slikmund? Nej, det er for tykt. Enten er du elite, eller også er du folk.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce