Arkivfoto: Rune Pedersen/Stine Tisvilde
Klummer

Dette er en klumme. Klummen er udtryk for skribentens holdning.


I dag er en god dag for juleglade børn - og en dårlig dag for julesure forældre

Politiken kårer hver dag, hvem der har haft en god dag - og hvem der har haft en dårlig dag.

Klummer

En god dag for...

Juleglade børn. Julen er hjerternes – og børnenes! – fest. Fra i dag kan dine forældre ikke længere sige, at julen ikke står for døren, og at det er for tidligt at tale om julegaver. For det er det ikke. Det er tid – til at tale om dem og til at skrive ønskesedlerne. Og det er også fra i dag tid til at få kalendergaver, selv om de er små, og det er tanken, der tæller.

Fra i aften er der julekalender hver aften, og hvis den er god, kan det blive en familiebegivenhed, som varer helt til 24. december.

Du kan også være heldig at få risengrød til aftensmad, og det kan være, at du kan lokke dine forældre i biografen, og I kan besøge familien og spise flæskesteg med rødkål og brun sovs mere end én gang og alt det andet, som nogen gør i december. Overlad julestressen til dine forældre.

En dårlig dag for...

Julesure forældre. I dag lyder gongongen for de forældre, der i begyndelsen af november fik nervøse trækninger ved synet af juleguirlander og gløggreklamer. Fra i dag er der ingen vej tilbage: Nu er det tid til julekalendere i tv, risengrød med smørklat, grannåle, nelliker, appelsiner, pebernødder, kravlenisser, engle, dejlig er jorden, prægtig er Guds himmel og alt det der.

Det er tid til jul i nisseland, ’Last Christmas’ og ’Do They Know It’s Christmas?’. Det er tid til genudsendelser af ’Nissebanden’, julemarked på Strøget og æbleskiver.

Det er tid til at kysse dine kære, bestille juleanden hos slagteren og finde ud af, hvornår turen går til Jylland, og hvornår det passer sig at gå hjem fra julefrokosten – og tid til at opdage, om i år er året, du magter at overholde det.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce