0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Afskaf Marco effekten!

Der er ikke noget frit ved 'frie' bogpriser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thea Grav Rosenberg(Arkiv)
Foto: Thea Grav Rosenberg(Arkiv)

Overlevelse. Supermarkederne har været i stand til at skabe profit ved sælge bøger til priser, som boghandlerne langt fra kan konkurrere med.

Bjørn Bredal
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bjørn Bredal
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det bedste ved den nye debat om bogbranchens situation og bøgernes priser er, at den er mulig.

Debatten altså. Bogbranchens situation er desværre ret umulig. Der lukkede 21 boghandler sidste år. Landets største boghandlerkæde, Arnold Busck, går konkurs med sine 33 boghandler om to år, hvis ikke udviklingen vendes, for så er kassen tom.

Til gengæld er de nyeste bestsellere nu til at få for en billig penge i supermarkederne i en ganske kort periode, før de afløses af andre nye bestsellere.

Men danske forlag skærer ned, så det bliver sværere for almindelige forfattere at udgive almindeligt sælgende bøger, og de tilbageværende boghandlere bliver mere og mere restriktive med, hvad de overhovedet tager ind af titler.

LÆS OGSÅ

De allermest 'smalle' titler klarer sig selvfølgelig og sælger deres hundrede eksemplarer, fordi de får støtte eller bliver udgivet på eget forlag, og bestsellerne klarer sig hver især i de måneder, hvor de er bestsellere.

Men 'mellembøgerne' udryddes og dermed hele det lag af kvalitet for det store, brede publikum, som har båret dansk kultur i godt hundrede år, ikke mindst fagbøger. Det er samlet set effekten af den afregulering af bogmarkedet, som skete op gennem 00'erne og blev total i 2011.

Man kunne kalde det Marco effekten efter den bog af Jussi Adler-Olsen, som totalt dominerede julesalget i december.

Før priserne blev afreguleret, ville sådan en dejlig bestseller have været med til at holde hele bogmarkedet i gang; den ville have dryppet velsignelser på andre forfattere, den ville have glædet forbrugerne med større udbud og lavere priser på andre bøger, og den ville have hjulpet forlag og boghandler til at klare sig.

Men i december 2012 fik supermarkederne lov til at tvinge alle ned til en pris på ca. 170 kr. - på en bog, som burde koste 300 kr. i en almindelig sund forretningslogik. Så kunne man flå den ned af hylden i supermarkedet sammen med letmælk og sæbepulver, og i en dagligvarekædes forretningsmodel er det o.k. at tjene 10 kroner på en vare.

LÆS OGSÅ

Men i hele bogens naturlige fødekæde fra og med forlaget til og med boghandlerne blev 'Marco effekten' blot en pind til ligkisten, for i en boghandel er 10 kroner i avance det samme som underskud: jo større salg, desto værre underskud. Hvem har glæde af det?

Der sad en konservativ kulturminister i hele den periode, hvor Marco effekten fik lov at ødelægge bogmarkedet, men i dag siger formanden for Konservative, Lars Barfoed, at han »er parat til at se på, om vi er gået for vidt i liberaliseringens hellige navn«.

Udtalelsen er fin ligesom debatten, fordi den tør udfordre et tabu: den hellige liberalisering. Det var der ingen, der turde i 00'erne. Det var et spørgsmål om tro, lidt ligesom de store religiøse vækkelser.

Når den slags går over landet, er der egentlig ikke andet at gøre end at vente på, at det går over.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage