Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen(Arkiv)
Foto: Finn Frandsen(Arkiv)

Afventende. Kulturminister Marianne Jelved (R) vil tage stilling til branchens og Folketingets Kulturudvalgs synspunkter efter 1. marts.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturminister lader trængt bogbranche vente

Marianne Jelved afviser oppositionens påstande om passitivitet fra regeringen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Bogmarkedet har det godt, for danskerne køber bøger, men i bogbranchen går det alligevel alt andet end strygende. Forlagene har det skidt, og det har boghandlerne også.

Så meget kunne Folketingets Kulturudvalg blive enige med kulturminister Marianne Jelved (R) om ved et åbent samråd torsdag, men kulturministeren var alligevel karrig med konkrete løsninger på problemet.

LÆS OGSÅ

Faktisk, sagde hun, mener hun som udgangspunkt slet ikke, at det er statens opgave at sørge for, at private erhverv som boghandlere og forlag trives. Det på trods af, at hele bogbranchen, forfatterne inklusive, har klaget deres nød i den seneste tid og bedt politikerne gribe ind.

Ministeren har indkaldt til møde med bogbranchen 1. marts, men målet med mødet er som udgangspunkt ikke konkret lovgivning. Hvis der skal lovgives, siger Jelved, bliver det først i efteråret.

Mødet er i stedet en chance for branchen og Folketingets Kulturudvalg til at fremlægge deres synspunkter, og indtil de ligger klar, ser ministeren intet grundlag for at træffe beslutninger.
Vil tage inspiration fra USA

De konservatives kulturordfører, Lars Barfoed, havde indkaldt til samrådet for at få klarlagt kulturministerens syn på en bogbranche i krise.

Ifølge ham er der et misforhold i, at ministeren ser litteratur og bøger som vigtige for danskernes kulturforståelse, mens hun som udgangspunkt ikke vil støtte boghandlere og forlag, som han, sammen med biblioteker, ser som vigtige formidlere af netop disse.

Marianne Jelved henviste dog til mødet 1. marts med bogbranchens interessenter - Forlæggerforeningen, Boghandlerforeningen og de to forfatterforeninger samt Folketingets Kulturudvalg.
LÆS OGSÅ


Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen vil have ministeren til at undersøge, om man kunne lade sig inspirere af den lovgivning, man benytter i USA, hvor nettoprisen for nye bøger er fastlagt, sådan at boghandlere kan købe dem til samme pris som supermarkeder - noget som Alex Ahrendtsen mener vil afhjælpe en del af branchens problemer.

Marianne Jelved er åben over for at se på modeller fra andre lande, især de nordiske, som for eksempel Norge, der i modsætning til Danmark stadig har faste bogpriser, men fastholdt, at hun ikke kan sige noget mere konkret før mødet med branchen.

Kritiseres for passivitet
Lars Barfoed mente ikke, at regeringen har været aktiv nok, mens bogbranchen offentligt har klaget sin nød.

»Regeringen har ikke reageret, den har været passiv, og vi vil gerne have ministeren frem i lyset«, sagde han.

LÆS OGSÅ

Den kritik gav Marianne Jelved og kulturordføreren for hendes socialdemokratiske regeringskollega, Mogens Jensen, dog ikke meget for.

»Man har i debatten kunnet forstå, at Danmark ikke har en litteraturpolitik. Det er ikke tilfældet«, sagde hun og opremsede derefter de forskellige støtteordninger, der er.

»Staten bruger i omegnen af en kvart milliard kroner om året på at støtte litteraturen. Fra statens side gøres der altså allerede meget, og det vil også være min indgang til dialogen med bogbranchens parter«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden