Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efterspørgsel. Grafik: Politiken.

Michael Jarlner
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cyberkriger i Danmark - nu også som akutjob

Forsvaret søger lige nu agenter med kendskab til både it og kinesisk.

Michael Jarlner
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Har du solidt kendskab til arbejdet med netværk på TCP/IP-niveau?

Har du styr på SNORT, SQL-injections, fuzzing og penetrationstest på avanceret niveau? Og har du 'kinesiske sprogfærdigheder på højt niveau'?

Så har Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) muligvis et job til dig. I hvert fald er det nogle af de krav, som den ellers så hemmelighedsfulde danske efterretningstjeneste lige nu stiller i en lille håndfuld jobopslag på sin hjemmeside.
LÆS OGSÅ


Jobbene som cyberkrigere og it-agenter er i tråd med regeringens linje slået op som akutjob. Men nok så vigtigt: De vidner også om et dansk forsvar, der stille og roligt er begyndt at indstille sig på en helt ny æra.

En æra, som dels indeholder nye former for krig og trusler, og som dels arbejder med nye fjendebilleder, hvor det bl.a. er vigtigt at kunne kinesisk (andre taler arabisk, russisk osv.).

Jobopslagene ligger helt i forlængelse af efterretningstjenestens seneste trusselsvurdering, hvor et fremtrædende kapitel hedder 'Truslen i cyberspace og spionage'. Det indledes således:

»Truslen fra stater, grupper og enkeltpersoner i cyberspace medfører generelt en sikkerhedsrisiko for det danske samfund og dansk forsvar, herunder udsendte enheder. Fremmede efterretningstjenester, terror- og oprørsgrupper samt kriminelle organisationer og grupper bruger i stigende grad internettet til at spionere mod Danmark eller til at anrette skade på danske hjemmesider og servere«.

LÆS OGSÅ

Advarslen er forholdsvis afdæmpet i forhold til de advarsler, der kommer fra den anden side af Atlanten. Hør blot, hvordan det ansete amerikanske webmagasin The Daily Beast indledte en artikel for et par dage siden:

»Hvis mareridtsscenariet pludselig bliver til virkelighed ... Hvis hackere lukker af for elnettet, og resten af den kritiske infrastruktur går ned sammen med det ... Hvis vi bliver kastet ud i kaos og udsættes for større fysisk ødelæggelse end 50 kæmpeorkaner og økonomisk skade, der får Den Store Depression til at blegne ... Så vil vi spekulere over, hvorfor vi ikke tog os i agt for dét, den afgående (amerikanske, red.) forsvarsminister Leon Panetta har kaldt et 'cyber-Pearl Harbor'«.

Alle mareridts moder
Alle mareridtsscenariers moder er, fastslår Daily Beast, en situation, hvor et cyberangreb lammer alt fra el-, olie-, benzin- og vandforsyningen til kemiske værker og infrastrukturen. Eller som Leon Panetta formulerede det i en tale i oktober:

»En angribende nation eller ekstremistisk gruppe kan bruge disse former for cyberredskaber til at skaffe sig kontrol over kritiske kontrolsystemer. De kan afspore tog eller, endnu farligere, afspore tog med livsfarlige kemikalier. De kan forgifte vandforsyningen i større byer og lukke for elnettet i store dele af landet«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden