0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Borgerkrigen i Syrien breder sig

Det syriske regimes fald vil skabe flere nye problemer i Mellemøsten, end det løser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP (arkiv)/ASSOCIATED PRESS
Foto: AP (arkiv)/ASSOCIATED PRESS

regimefald. Assads fald i Syrien kan betyde øget ustabilitet i nabolandene Tyrkiet og Saudi-Arabien.

Herbert Pundik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Herbert Pundik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Ringene fra borgerkrigen i Syrien breder sig over Mellemøsten.

Konsekvenserne af borgerkrigen har vakt bekymring i Saudi-Arabien og Tyrkiet.

Begge lande støtter oprørsbevægelsen i Syrien, af magtpolitiske og religiøse/etniske grunde, men begge er samtidig optaget af at begrænse de negative følger af borgerkrigen for deres nationale interesser.

Saudierne bestræber sig på at begrænse De Muslimske Brødres indflydelse. Og tyrkerne aner omridset af deres mareridt, en kurdisk uafhængig stat.

Syrien er blevet kampplads for en sekterisk konflikt mellem shia- og sunniislam og en geopolitisk konkurrence mellem iransk og saudiarabisk indflydelse i Mellemøsten.

Assads fald og etablering af en sunnimuslimsk domineret regering i Damaskus vil være et alvorligt nederlag for Iran og dets ambitioner om at infiltrere den sunnimuslimske arabiske verden.

Syrien var springbrættet, hvorfra Iran forsøgte at udstrække sin indflydelse. Via Syrien kunne Iran forsyne sin allierede i Libanon Hizbollahbevægelsen med våben.

Et sunnimuslimsk Syrien vil svække Hizbollahs og dermed Irans greb om Libanon. Et iransk nederlag i Syrien vil til gengæld styrke Saudi-Arabiens indflydelse i Golfområdet, hvor iranerne bl.a. i Bahrain har været aktive og indirekte støttet det shiamuslimske befolkningsflertals modstand mod det sunnimuslimske kongehus.

Ligesom de har været politisk aktive i de olierige østlige provinser i Saudi-Arabien, hvor flertallet af indbyggerne bekender sig til shiaislam.

Også i Irak støder Iran og Saudi-Arabien sammen. Den irakiske statsminister, al-Maliki, der som shiamuslim hælder mod Teheran, beskylder saudierne for at understøtte det sunnimuslimske mindretal og dermed den bølge af terror, som siden de amerikanske styrkers tilbagetrækning ved årsskiftet har ramt Irak.

Saudierne har i de seneste år lobbyet stærkt i Washington for at opmuntre amerikanerne til at angribe Iran militært for at forhindre det i at blive en atommagt, hugge hovedet af slangen, som de udtrykker det.

Og selvom de, i hvert fald formelt, fortsat er i krig med Israel, har de ladet Israel forstå, at hvis det havde planer om at angribe Irans atomanlæg, kunne israelerne regne med at kunne overflyve saudisk territorium uden indblanding.

Konflikten med Iran er således af overordnet betydning for Saudi-Arabien. Ikke desto mindre er forholdet til oprørsstyrkerne ambivalent. Det skyldes deres religiøse orientering. Hovedparten er muslimske brødre.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage