0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Russiske dommere ranker ryggen

En usædvanlig retssag i Moskva har afsløret den russiske præsidentadministrations pression mod landets domstole. Giv din kommentar til dagens kronik nederst på siden.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dmitrij Medvedjevs tale ved sin tiltrædelse som præsident for Rusland handlede om modernisering af Rusland, men i høj grad også om at gøre Rusland til et retssamfund.

For nylig har Medvedjev nedsat en arbejdsgruppe til at udarbejde forslag, der skal sikre de russiske domstoles uafhængighed og effektivitet. Medlemmerne bliver udpeget efter aftale med præsidenten for højesteret, præsidenten for den øverste voldgiftsret og formanden for de russiske dommeres råd. Gruppen skal aflevere sine forslag inden 1. september.

En netop afsluttet retssag i Moskva tyder på, at dette initiativ og præsident Medvedjevs øvrige kritiske udtalelser om det russiske retsvæsen ikke har været uden virkning. Der er da også brug for resultater. Meningsmålinger viser, at befolkningens tillid til politi, anklagemyndighed og domstole kan ligge på et lille sted. Den russiske ombudsmand for menneskerettigheder er heller ikke altid lige begejstret.

Hvad det her drejer sig om, er, at Valerij Bojev fra præsidentens administration i april anlagde en injuriesag mod journalisten Vladimir Solovjov med krav om dementi af nogle påstande om Bojev samt om en erstatning på fire millioner rubler, svarende til ca. 800.000 kr. Bojevs arbejdsområde i administrationen er personelspørgsmål og ordenstildelinger.

Vladimir Solovjov er en populær journalist og forfatter. I begyndelsen af 2008 udgav han bogen ’Putin. En vejviser for dem, der ikke er ligeglade’.

Påstandene om Bojev havde Solovjov fremført på netsiden treli.ru og på radiokanalen ’Sølvregn’. Især var Bojev blevet stødt over følgende sætninger: »Den Bojev, som kommanderer med den øverste voldgiftsret«, »Der findes ikke uafhængige domstole i Rusland. Der findes domstole, der er afhængige af Bojev«, og »Dette kaldes russisk retfærd, og den styres af … Bojev«.

Dagbladet Kommersant skriver, at sagen har vakt stor opmærksomhed, og den er omtalt på tusindvis af websider. Den blev behandlet ved Dorogomilovo-domstolen i Moskva. Blandt sagsøgtes vidner var 1. viceformand for den øverste voldgiftsret, Jelena Valjavina, der i sit vidneudsagn beskyldte Bojev for pression mod domstolen og for at udnytte sin placering i præsidentens apparat til magtfordrejning.

Jelena Valjavina, der nok er en frisk dame