0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Obama bør retsforfølge torturansvarlige

Danmark bør opfordre til, at de ansvarlige for tortur under Bushs år som præsident ikke får straffrihed.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Arkivfoto. BRENNAN LINSLEY/AP
Foto: Arkivfoto. BRENNAN LINSLEY/AP

fødselsdag. I dag kan Guantánamolejren fejre sin otteårs fødselsdag. Det er der imidlertid ikke nogen grund til.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I dag kan Guantánamolejren fejre sin otteårs fødselsdag. Det er der imidlertid ikke nogen grund til. Tværtimod. Siden 11. januar 2002, da de første fanger ankom til Guantánamobasen, har fangelejren været en skamplet på alle retsprincipper. Billederne af fangerne i deres orange dragter med bind for øjne, ører og mund, blev det første symbol på de nye spilleregler, som USA havde indført i den såkaldte krig mod terror efter 11. september 2001.

Allerede knap en måned efter angrebet på World Trade Center startede de amerikanske bombeangreb i Afghanistan på Taleban- og al-Qaeda-mål. En stor mængde mistænkte blev tilbageholdt af amerikanerne, og i januar 2002 blev de første fanger overflyttet til Guantánamobasen i Cuba. Basens juridiske status var en af grundene til, at den blev valgt som lokalitet for fangelejren. Ved at oprette fængslet på en flådebase uden for USA ønskede præsident George W. Bush at fratage fangerne de rettigheder, som de i kraft af den amerikanske forfatning ville opnå, hvis de var fængslet i selve USA. Hvad man kan kalde Bushregeringens ’kreative konventionstænkning’ var begyndt.

Sammen med Abu Ghraib-fængslet i Irak og hemmelige CIA-fly er Guantánamolejren blevet indbegrebet af Bushregeringens brug af tortur og manglende overholdelse af internationale menneskerettighedskonventioner. Guantánamo symboliserer det pres, som menneskerettighederne blev sat under i kølvandet på terrorangrebet 11. september 2001. I den erklærede kamp mod terror gik Bushregeringen i sin kreative konventionstænkning så langt, at man ligefrem forsøgte at gøre tortur stuerent.

Men der er grund til at fejre, at meget tyder på, at det bliver lejrens sidste fødselsdag, selv om lukningen synes at være mere besværlig, end man håbede, og at trække længere ud, end man frygtede.

Allerede inden sin tiltræden lovede Obama – som USA’s kommende præsident – at lukke Guantánamolejren. Derfor gav daværende forsvarsminister, Robert Gates, ordre til, at der blev lavet en plan for lukningen af det berygtede fængsel. I sit første tv-interview efter valget 4. november 2008 lovede den kommende præsident både at lukke lejren og stoppe tortur. Obama fastholdt i tv-interviewet, der blev givet til den amerikanske station CBS’ program ’60 Minutes’ 15. november, sine valgløfter om at lukke Guantánamolejren og »sikre, at vi ikke udøver tortur«.

»Det vil være en integreret del af anstrengelserne for at genskabe Amerikas moralske omdømme i verden«, sagde han.

En rapport fra det amerikanske Senat i december 2008 dokumenterede, at præsident Bush og andre topfolk med deres godkendelser af brutale afhøringsmetoder var medansvarlige for de fangeovergreb, som fandt sted. Et enigt forsvarsudvalg med 13 demokrater og 12 republikanere fastslog, at beslutningerne var en »direkte årsag« til forholdene i bl.a. Abu Ghraib-fængslet i Irak.

Da Barack Obama som en af sine første handlinger som præsident i januar sidste år bandlyste tortur og bebudede, at Guantánamolejren vil blive lukket inden for ét år, vakte det derfor glæde blandt torturmodstandere verden over. Internationale menneskerettighedsorganisationer og statsledere modtog nyheden med stor begejstring. Men især hos FN’s særlige rapportør for tortur, Manfred Nowak, var der efter mange års indsats grund til glæde. Og Nowaks glæde blev ikke mindre, da lukningen af Guantánamo samtidig blev fulgt op af andre dekreter fra Obamas hånd, der forbød tortur og annullerede Bushregeringens instrukser og memoer, som havde lovliggjort torturagtige afhøringsmetoder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage