0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fra Marx til Villy

I SF’s reformprogram fra 2009 bruges ordet ’socialisme’ kun en enkelt gang. Hvordan er det kommet så vidt?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tidligere startede beretningerne fra hovedbestyrelsen til SF’s landsmøder billedlig talt i en satellit i verdensrummet. Herfra tog den sig en tur omkring kloden, og undervejs blev den politiske og revolutionære situation i verdens brændpunkter og supermagter tilbørligt analyseret.

Til sidst landede den i det lille land Danmark, hvor den tog sig tid til at karakterisere de ikke særlig ophidsende økonomiske og politiske forhold.

I dag er det omvendt.

Nu er hovedbestyrelsens beretning kortere, Danmark fylder det meste, og verden udenfor bliver kun inddraget i forhold til dens betydning for Danmark.

Herfra vor verden går.

Et lignende skifte afspejler sig i SF’s to partiprogrammer. En afgørende sætning i SF’s princip- og perspektivprogram fra 2003 lyder: »Det forudsætter en revolutionær proces, hvor et flertal i befolkningen gradvist afskaffer kapitalismen«. Programmet er skrevet i marxistiske grundbegreber i den revolutionsromantiske tradition og er meget ordrigt.

Den parallelle sætning i SF’s reformprogram fra 2009 lyder: »SF vil med dette reformprogram præge samfundets udvikling i en socialistisk retning«. Programmet er kortere, konkret, handlingsorienteret og med solidt udgangspunkt i den danske virkelighed. Ordet socialisme forekommer kun denne ene gang.

Den officielle forklaring på forskellen er, at reformprogrammet er et handlingsprogram i 12-15 års perspektiv. Reelt er der tale om et opgør med den marxistisk-intellektuelle analysetradition til fordel for fælles, bæredygtige og danske værdier. Der er med andre ord sket en vægtforskydning fra socialistisk til folkeparti.

Imellem de to programmer og beretningstyper ligger, hvad jeg vil kalde ’Villy-omvæltningen’ fra 2005, da Villy Søvndal blev formand. Villy-omvæltningen skulle slutte striben af valgnederlag frem til 2005. Den skulle bringe partiet væk fra det 68-agtige, støvede og røde look til noget yngre og moderne, som kunne hamle op med de borgerliges tiltrækning på især de yngre vælgere. Det betød en særlig markedsføring af formanden og personificering af partiet, som man jo kender fra andre partier.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu