0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Når mænd har sex med mænd

Hvis kampen mod hiv/aids skal vindes, kan ulande ikke ignorere risikoen blandt mænd, der har sex med andre mænd.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Da regeringsledere i forrige uge mødtes i FN’s hovedkvarter i New York til et topmøde om hiv og aids, stod det klart, at vi langtfra har vundet kampen mod sygdommen, som hvert år slår 2,1 million mennesker ihjel.

Hver gang to får adgang til livsnødvendig aids-medicin, bliver fem nye smittet. Derfor må vi for alt i verden ikke slække på målet om, at alle skal have adgang til forebyggelse.

Kun 1 ud af 20 mænd, som har sex med mænd, har adgang til relevant forebyggelse. Med de øjne kan det ses som et lille lyspunkt, at der i sidste uge for første gang nogen sinde på et FN-topmøde om hiv og aids blev afholdt et særligt møde om mænd, som har sex med mænd, og hiv/aids.

Det står i stærk kontrast til et tilsvarende topmøde i 2001, hvor mænd, som har sex med mænd, kun med nød og næppe overhovedet blev nævnt.

I internationale medier har man den seneste tid kunnet læse om stadig flere tilfælde af vold mod mænd, som har sex med mænd – fra den gambiske præsident Yahya Jammehs udtalelse om, at han agter at »skære hovedet af« enhver homoseksuel i sit land, over massearrestationer af bøsser i Senegal og tre års fængselsstraf til fire egyptiske mænd, fordi de er bøsser og hiv-positive, til grov vold mod bøsser i Jamaica.

Det står klart, at vold mod mænd på grund af deres seksuelle orientering forekommer overalt i verden. Volden og krænkelserne udgør et stort problem i sig selv. Men en stigning i hiv blandt mænd, som har sex med mænd, indicerer også, at vi her står over for en af de største og mest vanskelige udfordringer i kampen mod aids nogensinde.

På FN-topmødet blev helt nye epidemiologiske data om mænd, som har sex med mænd, præsenteret. De viser, at flere og flere mænd, som har sex med mænd, bliver smittet med hiv i både rige og fattige lande, og at meget lidt bliver gjort for at stoppe det.

I mange lande skyldes passiviteten, at homoseksualitet betragtes som illegalt i sig selv. 86 lande kriminaliserer sex mellem mænd, herunder 12 af de 16 udviklingslande, som Danmark yder bistand til. Forbud og diskrimination forhindrer millioner af mænd, som har sex med mænd i at søge adgang til de tilbud om test, prævention, oplysning og behandling, som er til rådighed for den øvrige befolkning.

Mødt med ignorance, intolerance og endda vold måtte bøsser i Amerika og Europa i 1980’erne og 1990’erne bære hovedbyrden af aids-epidemien. Sådan var det også i Danmark i 1981, da aids blev kendt som en mystisk kræftsygdom blandt bøsser. Homoseksualitet var lige blevet strøget af listen over psykiatriske diagnoser. Bøsser levede med diskrimination, politichikane og hemmelig registrering.

Blodprøver fra 258 mandlige medlemmer af Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske viste, at 9 procent var smittet med hiv i 1981, og fire år efter var tallet vokset til 26 procent. Danske bøsser var således blandt de hårdest ramte allerede fra epidemiens begyndelse, men det er lykkedes at vende skuden, så vi i dag med 5 procent har en af verdens mindste forekomster af hiv blandt bøsser. Det skyldes først og fremmest, at danske bøsser havde en stærk organisation, som var rustet til at kæmpe for bøssers rettigheder. Samtidig havde danske læger, embedsmænd og politikere det mod, der skulle til for at tage de rigtige beslutninger.

Med så dyrekøbte erfaringer synes det helt urimeligt, at vi i 2008 er vidner til, at epidemier blandt bøsser i udviklingslande får lov at vokse ud af kontrol, alt imens diskrimination af disse grupper mange steder nærmest er statsautoriseret. Men de sørgelige fakta viser, at et kvart århundrede efter, at aids blev kendt, fortsætter diskrimination, kriminalisering og benægtelse af homoseksualitet med at fremme en alvorlig hiv/aids-epidemi blandt mænd, som har sex med mænd, i store dele af Afrika, Asien, Østeuropa og Latinamerika.

Begrebet ’mænd, som har sex med mænd’ refererer til langt flere mænd, end dem, der selv identificerer sig som bøsser. En stor del af de mænd, som har sex med mænd, betragter ikke sig selv som egentlige homoseksuelle. Andelen af mænd, som har sex med mænd, der er gift eller har sex med kvinder, er betydelig. En af grundene kan være, at konsekvensen af at blive identificeret som homoseksuel er så alvorlig, at mange ’skjuler’ deres identitet ved at være i et forhold til en kvinde.

Mænd, som har sex med mænd, er blandt de mest udsatte for hiv-smitte verden over, fordi analsex indebærer en meget høj risiko for hiv-smitte. Men mange mænd i udviklingslande er slet ikke oplyst om, at det kan smitte, eller at kondomer kan forebygge smitten.

På FN-mødet fremgik det, at ubeskyttet sex mellem mænd er den alvorligste faktor i hiv/aids-epidemien i Latinamerika, med tal blandt denne gruppe så høje som 27,5 procent. I Asien er udbredelsen af hiv blandt mænd, som har sex med mænd, op til 40 procent. Alligevel får denne sårbare gruppe ikke stor opmærksomhed på den globale hiv/aids-agenda.

Op til mødet i New York i sidste uge havde 150 lande rapporteret om deres fremskridt med forebyggelse og behandling af sygdommen. Men kun få lande havde rapporteret om fremskridt specifikt vedrørende mænd, som har sex med mænd. Andre lande havde angivet mistænkeligt små tal.

Et eksempel er Bangladesh. I deres rapport skriver de, at kun 0,2 procent af mænd, som har sex med mænd, er smittet. Samtidig fremgår det, at kun en fjerdedel af denne gruppe brugte kondom, sidste gang de havde sex. I Afrika rapporterede kun 14 ud af kontinentets 53 lande data om hiv-smitte blandt mænd, som har sex med mænd. Fra Kenya kom det højeste tal på chokerende 43 procent. Nabolandet Uganda rapporterede slet ikke data om mænd, der har sex med mænd, idet de blot henviste til, at den nationale lov forbyder homoseksualitet.

En kritisk gennemgang af rapporterne viser altså, at når udviklingslande rent faktisk undersøger mænd, som har sex med mænd, så finder de store hiv/aids-epidemier. Det tyder på, at lande, som rapporterer en unormalt lav hiv-udbredelse blandt mænd, som har sex med mænd, eller som slet ikke rapporterer data, enten nægter at anerkende problemet eller slet ikke er bevidste om en skjult epidemi i deres befolkninger.

En ny undersøgelse i 38 lav- og mellemindkomstlande viser da også, at mænd, som har sex med mænd, har en gennemsnitlig risiko for at blive inficeret med hiv, der er 19 gange større end i den almindelige befolkning. Alligevel er hiv-forebyggelseskampagner i de fleste udviklingslande rettet mod den almindelige befolkning og ikke mod udsatte grupper som mænd, der har sex med mænd.

International hiv/aids-finansiering og -politik har stort set ignoreret den voksende krise blandt mænd, som har sex med mænd. Donorlande og andre store hjælpeorganisationer som Den Globale Fond til Bekæmpelse af AIDS, TB og Malaria støtter primært hiv/aids-indsatser gennem nationale regeringer. Og når regeringerne benægter og kriminaliserer eksistensen af sex mellem mænd, modtager de eksisterende programmer for denne gruppe ikke den nødvendige støtte.

De steder, hvor de overhovedet anerkendes som målgruppe, grupperes de ofte med andre ’udsatte grupper’, såsom intravenøse stofbrugere, kvinder, sexarbejdere og forældreløse børn. Både donorer og modtagerlande kan så hævde at støtte ’udsatte grupper’, men pengene går måske i virkeligheden udelukkende til de grupper, der nyder mere sympati end mænd, der har sex med mænd.

Det er både