0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvad vil Venstre på den galej?

Strukturreformen bryder med Venstres liberale tanke og tradition. Den forudsætter mere privatisering, men kan blive både dyrere og dårligere. Kronikøren er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I 1998 afgav regeringens Opgavekommission en betænkning. Dens opgave havde været at se på den kommunale sektor og specielt på, om fordelingen af opgaver mellem kommunerne, amtskommunerne og staten fortsat var tidssvarende. Kommissionens konklusion var entydig. Den eksisterende fordeling af opgaverne var grundlæggende hensigtsmæssig, og kommissionen satte ikke spørgsmålstegn ved eksistensen af tre politiske og administrative niveauer. Kommissionen føjede yderligere til, at der ikke var problemer på det store og vigtige sundhedsområde, som på det tidspunkt var genstand for megen kritisk opmærksomhed. Og på andre områder som arbejdsmarkedet eller skatteforvaltningen var der enten ingen eller mindre problemer.

I 2004 har en anden regerings Strukturkommission beskæftiget sig med nøjagtig de samme problemer. Formanden var tilmed den samme, og de interesser, der var repræsenteret i Opgavekommissionen, havde også sæde i Strukturkommissionen. Trods lighederne og trods de få år, der er gået, siden Opgavekommissionen afgav sin betænkning, er Strukturkommissionens konklusion den stik modsatte.

Vurderingen er nu, at tiden er løbet fra den nuværende struktur. På områder som sygehusene, skattevæsenet og arbejdsmarkedsadministrationen er problemerne så store, at en reform er påtrængende.

Det gælder, ifølge kommissionens flertal, så meget mere, som det handler om at fremtidssikre den offentlige sektor, så den kan klare de udfordringer, som den demografiske og teknologiske udvikling stiller. Kommissionen sætter selv begreber på det, når den gør den økonomiske og den faglige bæredygtighed til nøglekriterier for indretningen af den offentlige sektor. Begge kriterier bygger på en antagelse om, at der er en stordriftsfordel, som viser sig i form af lavere omkostninger og bedre kvalitet i den offentlige service og forvaltning. Ja, de to kriterier er så viseligt skruet sammen, at de grundlæggende trækker samme vej.

Realiseringen af stordriftsfordele er ikke de eneste kriterier i kommissionens overvejelser. Da opgaven var at finde den rette balance mellem stort og småt, centralt og lokalt, har kommissionen også interesseret sig for andre kriterier. De optræder parvis. Det ene par e