0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den berømte danske model vakler

Arbejdsmarkedets nye overenskomster forsøger at udhule den danske aftalemodel, skriver Simon Tøgern.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
BORBERG THOMAS
Foto: BORBERG THOMAS

Lighed. »Et Danmark uden kollektive overenskomster, stærke faglige organisationer og et velfungerende fagretligt system vil være et mere ulige og udemokratisk Danmark.«, skriver dagens kronikør.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tirsdag 20. april blev resultatet af urafstemningen blandt LO’s privatansatte medlemmer om forligsmandens mæglingsforslag offentliggjort. Det blev vedtaget med klart flertal og fulgt af en lang række forskeres og lederskribenters kommentarer.

Alle roste de afgørelsen som udtryk for ansvarlighed blandt LO’s medlemmer og som bevis for den danske forhandlingsmodels styrke. Samme scene udspandt sig, da der blev lavet forlig på industriens og transportens område, og siden da forligsmandens mæglingsforslag blev offentliggjort 26. marts.

For forskerne og kommentatorerne synes alene det forhold, at parterne er blevet enige – oven i købet uden konflikt – at være udtryk for modellens styrke og mulighed for at overleve.

Det er i bedste fald naivt og udtryk for manglende kendskab til de vigtigste udviklingstræk ved det danske arbejdsmarked anno 2010! I værste fald dækker det over forsøgene på at svække den danske aftalemodel.

Sandheden er, at en række træk ved erhvervsudviklingen og arbejdsgivernes og regeringens politik – hver for sig og sammen – undergraver det kollektive overenskomstsystem.

Hvis man vil undersøge, om den særlige danske overenskomstmodel er robust og i stand til at overleve på sigt, så må man analysere og forholde sig til, hvordan en række nye udfordringer bliver håndteret af overenskomstsystemet og de parter, der bærer overenskomstsystemet – først og fremmest forbundene og arbejdsgiverforeningerne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.