Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Grønland. Danske medier og politikere er optagede af ressourcespørgsmålet, mens andre grønlandske interesseområder bliver negligeret.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Grønland. Danske medier og politikere er optagede af ressourcespørgsmålet, mens andre grønlandske interesseområder bliver negligeret.

Kroniken

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Er Danmark klar til Rigsfællesskabets udfordringer?

Mange grønlandske sagsområder som fortsat ligger under dansk ansvar får uhyggelig lidt opmærksomhed.

Kroniken
FOR ABONNENTER

I sidste uge nåede statsministeren, formanden for Naalakkersuisut og lagmanden med noget besvær frem til Igaliku i Sydgrønland til årets rigsmøde.

Mødet, hvor de tre regeringsledere med en hemmeligholdt dagsorden sætter sig sammen i nogle timer og drøfter rigsfællesskabet og dets udfordringer. Vejret viste sig fra den krasse side og forsinkede flyene med nogle timer. Igaliku bød velkommen med blæst og bid, ganske som skriverier og politikerudtalelser havde gjort det i ugen op til mødet.

At rigsfællesskabet i disse år er udfordret i sin konstruktion, er ingen hemmelighed. Gennem de seneste år har både Grønland og Færøerne udvist ønsker om udvidelse af beføjelserne. Færingerne med deres udkast til en grundlov, og vi i Grønland med indførelsen af selvstyre og den med denne medfølgende overtagelse af råstofområdet.

Ingen af disse begivenheder er som sådan overraskende for os selv i Nordatlanten, eller for den sags skyld for mange andre i verden. Hvilke nationer ønsker ikke selvbestemmelse? Hvilke nationer ønsker ikke at beskrive deres egne grundprincipper for samfundet? Hvilke nationer ønsker ikke økonomisk selvbårenhed?

Udviklingen i både Grønland og Færøerne er forventelig og ligger i naturlig forlængelse af den historie, begge nationer har. Netop derfor er det overraskende, at Danmark synes at være blevet taget på sengen i forhold til den udvikling, vi står over for i Grønland. Gennem de seneste år, særligt efter hjemtagelsen af råstofområdet, har danske politikere, på til tider svært uproportionerede og utidige måder, gentagne gange ytret sig om råstofferne og de dertil hørende mulige indtægter.

Senest gennem en serie artikler i Berlingske, hvor det sædvanlige brokkeri fra Dansk Folkepartis side over Grønlands overtagelse af råstofferne og den dertil hørende sirlige fordelingsnøgle for de mulige indtægter indledte en noget afsporet mediedebat om netop dette emne. Debatten viste endnu en gang, at på trods af de nogenlunde klare paragraffer i selvstyreloven hersker der stadig en grundlæggende dansk uenighed og usikkerhed om selvstyrelovens og rigsfællesskabets præmisser.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce