0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De Nye Forvirrede

Både hos mænd og hos kvinder er en ny gruppe unge forvirrede på vej.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

?. De unge er forvirrede - både med hensyn til deres rolle og deres seksualitet. Tegning: Mette Dreyer.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvor er kønnene på vej hen, her, hvor vi står på tærsklen til det andet årti i det nye årtusinde? Det, jeg først og fremmest kommer til at tænke på, er forvirring. Her – 40 år efter opgøret med patriarkatet – er der derfor tale om et særdeles modsætningsfyldt billede.

Som det er i dag, er man nødt til at præcisere, hvilken aldersgruppe man snakker om. Hertil kommer der en anden dimension, som i dag spiller en afgørende rolle, nemlig det individuelle, og det slår også igennem hos de to køn.

Jeg ser de samme tendenser hos de to køn, nemlig en polarisering, som er bærer af alt det traditionelle hos kønnene. Der er altså tale om ’De Sædvanlige Mistænkte’. Så er der alt det nye og anderledes, som ligger mellem polariseringerne, ’De Nye Forvirrede’, som jeg vælger at kalde dem. For at kunne indkredse ’De Nye Forvirrede’ er vi nødt til først at se på ’De Sædvanlige Mistænkte’.

Hos MÆNDENE handler det i den ene pol om den stereotypisering, som altid har været tilknyttet hankønnet: en machoagtig, kropslig orientering, som i disse år får en ekstra vridning på grund af den galopperende pornoficering, som finder sted i samfundet. Det er mænd, som er bærere af den traditionelle manderolle, og som har en mere eller mindre chauvinistisk tilgang til det andet køn.

I den modsatte pol findes alle ’De Kastrerede Hankatte’. Det er her, vi finder manden, som enten er gift eller lever i et papirløst forhold. Vi taler altså om familiefaderen – søde Jakob og Mads, og hvad de ellers hedder, alle disse veldresserede middelklassemænd, som er under tøflen hos deres kone-moder-madame, som højst sandsynligt er ansat i den offentlige sektor.

Der er tale om mænd, som er rare og harmløse, de hverken ryger (hvis de gør det, går de udenfor og tager en smøg) eller drikker (jo, et glas rødvin i weekenden, hvis konen siger god for det). De slår heller ikke deres børn – og da slet ikke hende – og deres opgave er, ud over at være skaffedyr, at gyde olie på vandene, når mor ikke er tilfreds. Det er nemlig det, som er omdrejningspunktet i denne familieform: at mor skal være tilfreds – ellers er helvede nemlig løs.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu