Dansk økonomi er i søgang.
Arbejdsløsheden stiger, statens budgetunderskud er rekordstort. Men, og det er et helt afgørende men, der er overskud på betalingsbalancen. Herved adskiller situationen sig afgørende fra krisen i 1980’erne, da Schlüter tog over efter Anker Jørgensen. Dengang måtte alle holde for, dyrtidsreguleringen blev afskaffet, skatten sat op og dagpengene sat ned.
I dag er der ikke mindst takket være de store indtægter på salg af olie et solidt overskud på betalingsbalancen. Vi er således på en helt anden måde herre i eget hus og kan selv bestemme, hvorledes den økonomiske politik skal tilrettelægges. Herved adskiller dansk økonomi sig afgørende fra de sydeuropæiske lande, der er dybt forgældede til udenlandske kreditorer.
I Danmark er vi i den modsatte situation. Pengene hober sig i øjeblikket op i pensionskasser og i bankerne i form af øget opsparing, som ikke i tilstrækkeligt omfang bliver omsat i produktive investeringer i dansk erhvervsliv. De placeres i stedet i såkaldt guldrandede statsobligationer. Men problemet med disse guldrandede statsobligationer er, at dem kan man ikke leve af i fremtiden.
Det er derfor hammervigtigt, at der kommer fornyet gang i de langsigtede investeringer i erhvervslivet, i vedvarende energi, i forskning og udvikling og i bedre infrastruktur. Herved skabes der arbejdspladser, som vi kan leve af i fremtiden – ikke mindst fordi de er med til at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne. Lykkes det, vil grunden for den økonomiske vækst være lagt.
Denne vækst er der blandt fagøkonomer enighed om er en nødvendig forudsætning for, at der bliver skabt et tilstrækkeligt antal arbejdspladser, der kan sikre velfærdssamfundet for kommende generationer af såvel erhvervsaktive (børnepasning, sundhed og uddannelse) samt for det stigende antal pensionisters behov for pleje og omsorg.
Dette er opskriften på en fremtidssikring af dansk økonomi set i lyset af de udfordringer, som følger af både den internationale konkurrence og det stigende antal pensionister.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar