Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

sikkerhed. Tegning: Roald Als.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Flexicurity er oversolgt

Dynamik på arbejdsmarkedet er en af de gode ting, man kan få for meget af.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En effektiv ledelse, der forstår at trimme en organisation, er et ideal, der har bredt sig fra private virksomheder til offentlige organisationer og styrelser. Ja, faktisk er det måske sådan, at idealet nu er mere populært i den offentlige sektor end i private virksomheder. For i de private virksomheder begynder man mere og mere at tale om virksomhedsetik og – som det hedder på moderne dansk – corporate social responsibility, i daglig tale bare CSR.

Det er gået så vidt, at adskillige teologer og filosoffer ernærer sig godt ved at holde foredrag og kurser om virksomhedsetik for erhvervsfolk. Det viser sig nemlig, at man også kan få for meget af tilpasningsparathed, fleksibilitet og dynamik, specielt hvis man ikke arbejder med traditionel industriel masseproduktion.

En sådan ’effektiv trimning’ af en organisation er særlig let i den danske såkaldte flexicuritymodel (flexibilitet og security/sikkerhed), hvor det er meget let at fyre folk. Grundide i denne model er, at den fleksibilitet, der følger af let at kunne fyre folk, giver dynamik og dermed en høj produktivitet og økonomisk vækst. Arbejdsstyrken kan let tilpasses det aktuelle behov. Sikkerheden skabes så ved hjælp af en høj arbejdsløshedsunderstøttelse, og altså ikke ved ansættelsestryghed.

Ud fra ideen om handlekraftig ledelse ser vi i øjeblikket et stort antal fyringer i den offentlige sektor, i kommunerne, på universiteterne og i postvæsenet. Men det gør jo ikke så meget, for vi har jo sikret trygheden for de ansatte ved hjælp af en høj arbejdsløshedsunderstøttelse. Sådan siges det i hvert fald i festtaler for flexicuritymodellen. Men det er ikke rigtigt, så snart man bevæger sig væk fra de lavestlønnede arbejdergrupper.

Vi har nemlig godt nok en meget høj arbejdsløshedsunderstøttelse i forhold til lønnen, men vi har også et relativt lavt maksimum for arbejdsløshedsunderstøttelsens størrelse. Derfor vil arbejdsløshedsunderstøttelsen være helt utilstrækkelig til at sikre økonomisk tryghed for bare lidt højerelønnede specialister.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden