Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jan Grarup
Foto: Jan Grarup

Lukket. Danmark er det land i Norden, der sætter flest 15-17-årige i fængsel.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Børnenes sorte sommer

Børneværnet bliver til et samfundsværn, når børn på 12 år kan spærres inde.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. - K.E. Løgstrup

I 2006 begik en 17-årig pige selvmord på den lukkede ungdomsinstitution Egely ved Middelfart. På trods af en høj personalenormering døde pigen for egen hånd, uden at nogen eller noget blev gjort ansvarlig. Indespærringen var lykkedes og udført efter planen, men den indespærrede døde. Med dette selvmord i erindringen må det siges at være noget af en risiko at tage, da myndigheder og fagpersoner spærrede en drabstiltalt 15-årig tyrkisk pige inde i den ligeledes særdeles sikrede ungdomsinstitution Grenen i Grenaa og lod hende forblive indespærret i et halvt år på trods af mange protester undervejs fra fagfolk, der frygtede for pigens psykiske tilstand.

Det drejer sig om mennesker, små og unge af livet mishandlede mennesker. De er vel betænkt i et nyt politisk papir benævnt ’Barnets Reform’ vedtaget af regeringen sammen med satspuljepartierne og flot indskrevet i den børneværnende tradition, vi som samfund fik i 1905 med den store børnelov. Det er altså fortsat en vigtig (børneværns)samfundsopgave at støtte udsatte børn, så børnene på trods af vanskeligheder og svære vilkår kan opnå de samme muligheder for personlig udfoldelse, udvikling og sundhed som deres jævnaldrende. Barnets Reform sender i egen forståelse det »klare signal«, at »det er barnets bedste, der skal være i centrum for indsatsen«. Bl.a. skal de udsatte børns rettigheder og retsstilling styrkes, »så de altid tager udgangspunkt i barnets tarv«, børnene skal have et bedre klagesystem osv.

Hvordan er det så lige, det ser ud i virkeligheden – er der overensstemmelse mellem reformens idealer og den nye detaljelovgivnings realiteter?

Nej, det er der ikke! 12-17-årige anbragt på en af landets syv store sikrede institutioner af de sociale myndigheder skal nu kunne sidde bag tremmer i alt ni måneder mod før seks måneder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden