0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jan Grarup
Foto: Jan Grarup

Lukket. Danmark er det land i Norden, der sætter flest 15-17-årige i fængsel.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Børnenes sorte sommer

Børneværnet bliver til et samfundsværn, når børn på 12 år kan spærres inde.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. - K.E. Løgstrup

I 2006 begik en 17-årig pige selvmord på den lukkede ungdomsinstitution Egely ved Middelfart. På trods af en høj personalenormering døde pigen for egen hånd, uden at nogen eller noget blev gjort ansvarlig. Indespærringen var lykkedes og udført efter planen, men den indespærrede døde. Med dette selvmord i erindringen må det siges at være noget af en risiko at tage, da myndigheder og fagpersoner spærrede en drabstiltalt 15-årig tyrkisk pige inde i den ligeledes særdeles sikrede ungdomsinstitution Grenen i Grenaa og lod hende forblive indespærret i et halvt år på trods af mange protester undervejs fra fagfolk, der frygtede for pigens psykiske tilstand.

Det drejer sig om mennesker, små og unge af livet mishandlede mennesker. De er vel betænkt i et nyt politisk papir benævnt ’Barnets Reform’ vedtaget af regeringen sammen med satspuljepartierne og flot indskrevet i den børneværnende tradition, vi som samfund fik i 1905 med den store børnelov. Det er altså fortsat en vigtig (børneværns)samfundsopgave at støtte udsatte børn, så børnene på trods af vanskeligheder og svære vilkår kan opnå de samme muligheder for personlig udfoldelse, udvikling og sundhed som deres jævnaldrende. Barnets Reform sender i egen forståelse det »klare signal«, at »det er barnets bedste, der skal være i centrum for indsatsen«. Bl.a. skal de udsatte børns rettigheder og retsstilling styrkes, »så de altid tager udgangspunkt i barnets tarv«, børnene skal have et bedre klagesystem osv.

Hvordan er det så lige, det ser ud i virkeligheden – er der overensstemmelse mellem reformens idealer og den nye detaljelovgivnings realiteter?

Nej, det er der ikke! 12-17-årige anbragt på en af landets syv store sikrede institutioner af de sociale myndigheder skal nu kunne sidde bag tremmer i alt ni måneder mod før seks måneder.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…
 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere

  Henter…

  Tag med på en lydrejse til Roskilde Festival i dette første afsnit af musikpodcastserien ’Roskilde i hjertet’, som fortæller om de første årtier: 1970’erne og 1980’erne. Hør første afsnit her.

Forsiden