0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Av min tarm

I finere kredse er tarmskylninger blevet in. Andre vesterlændinge må sendes i egentlig tarmskole for at få styr på dette organ - hvis betydning vi ofte underkender. Kronikøren er mave-tarm-læge og -kirurg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De menneskelige organer har deres eget hierarki. Øverst rangerer hjernen, der styrer, bevidst eller ubevidst, alle kroppens systemer. Hjertet er den livsvigtige pumpe for blodet, der med alle sine bestanddele skal rundt til alle celler, inklusive transporten af den uundværlige ilt.

Ingen ilt uden lunger, der kan optage den og udånde den skadelige kuldioxid. Lever og nyrer er nødvendige til rensning af blodet og produktion af urin. Skelettet fra isse til tå beskytter de skrøbelige organer og tjener samtidig til fæste for muskler og led.

Nederst i hierarkiet kommer tarmen og allernederst, i bogstaveligste forstand, endetarmen med sin åbning, anus. I selskabslivet kan man godt tale med sin bordherre eller -dame om hjernen for ikke at tale om hjertet, men tarmen - nej! Det bringer associationer frem om (ildelugtende) affald og måske egne ubehagelige oplevelser. Man kan rime hjerte på smerte, men hvad skal man rime tarm på - barm? Det går bare ikke, tarmen er tabu.

Den normale fordøjelsesproces omfatter både mund, spiserør, mavesæk, lever, galdeblære og bugspytkirtel samt tyndtarmen, hvor opsugningen af næringsstoffer foregår. I tyktarmen opsuges vand, og de resterende faste bestanddele (faeces) føres ved peristaltiske bevægelser i tarmmuskulaturen til endetarmen og afføring.

Vi fødes med en bakteriefri tarmkanal, men så snart vi begynder at indtage noget, koloniseres der fra mund til anus med mange forskellige arter af bakterier. Sammensætningen af tarmbakterier er forskellig fra menneske til menneske, ca. en million til en milliard på en kvadratcentimeter slimhinde eller per gram afføring. Tarmbakterier forgærer ufordøjede føderester i tyktarmen med produktion af brint og ildelugtende metan og svovlgasser, der afgår som luft fra tarmen (flatus).

Hele tarmkanalens funktion styres på forskellig vis autonomt, det vil sige, uden at vi med vores vilje kan give beskeder til den. Heri indgår også en ikke klart defineret 'hjerne-tarm-akse', og alle kender sikkert til at have eksamensmave med hyppige toiletbesøg og ondt i maven eller til rejsemaven, hvor den går helt i stå, når vi kommer til fremmede lande, væk fra de vante omgivelser.

Historien viser, at mennesket altid har kæmpet med sin afføring. Ægyptisk lægekunst var således højt specialiseret, og ved hoffet var der både øjen-, tand- og mavelæger samt en særligt udvalgt, 'tarmåbningens hyrde'. At tilrettelægge et kongeligt klyster (lavement), så den rette forløsende effekt kunne indtræde, blev opfattet som en stor kunst. Et klyster, der altså er et lægemiddel, der sprøjtes ind igennem endetarmsåbningen, var også i høj kurs ved solkongens hof i Versailles.

Ludvig XIV kunne under et eneste måltid sætte fire tallerkener med forskellige supper til livs, derefter en fasan, en agerhøne, en tallerken med salat, to stykker skinke, en portion lammesteg med hvidløg og sovs, en tallerken med bagværk og dertil frugt og hårdkogte æg. Ifølge 'Journal de la Sante du Roi' (skrift om kongens sundhed) passede majestæten sit klyster med nærmest fanatisk alvor.

Hoflægen var således næsten daglig gæst i de kongelige gemakker med sin klystersprøjte, og slottet var i øvrigt møbleret på en sådan måde, at solkongen aldrig havde langt til det nærmeste sæde, hvor han kunne hengive sig til følgerne af et velmodtaget klyster, ofte flere gange daglig.

En inventarfortegnelse over Versailles viser, at der var 264 af disse vigtige stole på slottet, mange fyrsteligt betrukket med orientalske stoffer. Nogle af disse stole var sågar også tronstole, hvor ambassadører blev modtaget under en kongelig udtømning.

Forstoppelse, træg mave eller bare langsom tarmfunktion er en udbredt lidelse i industrisamfundet. De fleste mennesker vil nok have et toiletbesøg daglig, om morgenen, nærmest som en indarbejdet betinget refleks og praktisk, inden dagens arbejde begynder.

Men mange har også, i hvert fald i perioder, (for) langvarige ophold på toilettet med forskellig litteratur, hvor den første uheldige belastning af de nederste dele af tarmen kan tage sin begyndelse. Andre har i realiteten en grad af forstoppelse uden selv at være klar over det, en såkaldt skjult forstoppelse. De døjer med udspiling af maven og megen luft, indimellem smerter, kvalme, (sure) opstød, dårlig ånde, uoplagthed stigende til egentlig sygdomsfornemmelse, men kan i øvrigt - og det er værd at bemærke - have afføring daglig, måske endog ubesværet, fast eller tynd.

Man kalder det funktionel fækal retention, det vil sige en tilbageholdelse (ubevidst) af afføring i både højre- og venstresidige afsnit af tyktarmen (reservoirdannelse).

Det kan bedst afsløres ved en undersøgelse af passagetiden med røntgen. Der er altså tale om et tarmsystem, der er overfyldt med afføring, som kan medføre mange ubehagelige situationer i dagligdagen, f.eks. afføringstrang midt i frokosten med kollegerne eller midt under møder eller foredrag eller efter få huller og en række sving på golfbanen, hvor man må søge skoven.

Samtidig er det nok den hyppigste årsag til almindeligt ondt i maven, både hos børn og voksne, ligesom mange mennesker kan have haft trykkende ondt i højre side af maven i årevis, uden at der er fundet nogen forklaring. Ofte ligger der en permanent højresidig tyktarmsforstoppelse bag (et reservoir), der ikke i sig selv vil påvirke afføringsmønstret.

Ved den langt sjældnere kroniske forstoppelse er tyktarmen også fyldt helt op med afføring, men der vil kun være to eller færre toiletbesøg om ugen. Symptomerne har da ofte været til stede siden barneårene, men er sjældent blevet nærmere undersøgt og kan skyldes en medfødt længere tyktarm. Man ved fra udenlandske undersøgelser af patienter med kronisk forstoppelse, at tilstanden indebærer risici for udvikling af polypper, divertikler (udposninger) og cancer i tyktarmen.

Afføring er i sig selv skadelig for tarmslimhinden. Det er derfor en nærliggende tanke, at den skjulte forstoppelse også kunne ligge bag ved disse alvorlige lidelser i tyktarmen, idet den hyppigt findes i de samme afsnit, hvor også polypper, udposninger og svulsterne optræder. Således har tidligere epidemiologiske undersøgelser netop peget på en fælles årsag til disse tyktarmslidelser, ligesom det blev observeret, at de på det nærmeste ikke fandtes uden for vestlige civiliserede samfund.

Ligeledes blev det nærmest et dogme, at kræft i tyktarmen ikke fandtes i samfund, hvor der ikke forekom akut blindtarmsbetændelse. Undersøgelser synes samtidig også at vise en sammenhæng mellem tilbageholdelse af afføring i tyktarmen og øget forekomst af galdesten og hæmorider. Mere generelt kan man sige, at tyktarmen får slitage-fænomener i større grad end tarmafsnittene højere oppe i tarmkanalen, det vil sige tyndtarm, mavesæk og spiserør.

I bysamfund, f.eks. også i vores, har kosten i mange år været for fedtrig og fiberfattig, et forhold, der sammen med udtalt stillesiddende arbejde vil medføre en langsom tarmfunktion og dermed ophobning af afføring. For store madportioner, fedme og for lille væskeindtagelse forværrer tilstanden yderligere.

Den onde cirkel synes ikke at ende her, men mange (patienter) har jo således også forhøjet kolesterol, og dermed er der konneks til hjerte-kar-sygdomme, en anden stor gruppe af folkesygdomme. Andre er fortravlede og spiser og drikker intet særligt i dagens løb, og denne manglende stimulation af tarmkanalen fører til det samme resultat, manglende transport af fæces i tyktarmen.

Når tyktarmen bliver renset ud for sit indhold af afføring, vil de fleste opleve velvære, og dette er med til at støtte teorien om en 'selvforgiftning' (autointoxication), som nok ikke kan anses for at være videnskabeligt bevist, men dog beskrevet, og ikke mindst erfaret af mange patienter.

Af samme grund er udrensning et væsentligt element i forbindelse med ophold på kuranstalter og -bade. Selve udrensningen kan ske ved at drikke specielle midler, indtage tabletter eller dråber eller foregå som en skylning nedefra. I USA og nu også i Danmark findes der klinikker, der skyller tarmen med store væskemængder. Skal man tro ugebladene, er det gået hen og blevet et hit, som også filmstjerner er gået i gang med. Det er klart, at man vil få en her og nu-lettelse (symptomfrihed), men man kan jo nu ikke blive ren en gang for alle.

I løbet af relativt kort tid vil ny afføring opbygges igen i tarmen, og tarmskylning er således ikke nogen brugbar løsning for de fleste på sigt. Ikke desto mindre anvender rigtig mange mennesker afføringsmidler daglig, fordi de selv føler, at de har behov for det. Således sælges der her i landet mange ton afføringsmidler om året og et ukendt kvantum af afførend