0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Psykoterapi er god medicin

Men det er afgørende, at der skelnes mellem psykoterapi som romantik og som videnskab.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Enkelt. En romantiseret version af principperne om psykoterapi understøttes af fremstillingen af terapeut-patient-forholdet i film, tv-stykker og skønlitteratur. Foto: Scene fra 'In Treatment', tv-serie, HBO.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi mennesker er de eneste skabninger, der uden at vide det kan lade os lede af ideer, der ikke har hold i virkeligheden.

Psykiatriens og den kliniske psykologis historie viser, at professionelle selv kan fastholde tiltro til metoder, der ikke hjælper og i værste fald skader. Siden 1940’erne har det stået klart, at systematisk, kontrolleret forskning er et nødvendigt bidrag til det, vi tror, vi ved. Psykoterapi er et felt, hvor der er behov for forskningsmæssigt bidrag til at korrigere de udbredte romantiske forestillinger om psykiske lidelser og psykoterapi.

Vi er derfor fortalere for kognitiv adfærdsterapi. Det er en fascinerende, dynamisk terapiform med stort potentiale for fortsat udvikling.

Psykisk lidelse er forbundet med menneskelige omkostninger, smerte og personlige vanskeligheder af følelsesmæssig, social, arbejdsmæssig og familiemæssig art. Psykisk lidelse koster også samfundet dyrt i form af udgifter til behandling og økonomiske tab, når de ramte bliver ude af stand til at klare sig selv og deres familie i dagligdagen.

En stor aktuel britisk undersøgelse viser, at hvis man øger tilgængeligheden til den bedst mulige psykologiske behandling, fører det ikke kun til afhjælpning af den enkeltes lidelse, men til samfundsøkonomiske fordele i form af reduktion af medicinomkostninger, øget produktivitet og dermed øget indkomstskat. Vigtigst er selvfølgelig den enkeltes ret til at få den nødvendige professionelle hjælp.

Igennem årtier har de internationale anbefalinger for en række psykiske lidelsers vedkommende været kognitiv adfærdsterapi, som omfatter en række forskelligartede, nuancerede metoder, og som er tilstræbt baseret på forskningsmæssig viden. Den er veludviklet i Danmark og bør kunne tilbydes til patienter inden for alle de diagnosegrupper, hvor der er påvist effekt.

I kognitiv adfærdsterapi lægges hovedvægten på patientens nutidige forhold. Det vurderes, hvordan tilstanden aktuelt opretholdes gennem personens tanker, følelser og adfærd og disses samspil. Ved alle psykiske lidelser er der tale om vedligeholdende mekanismer.

For eksempel ved agorafobi: Anders lider af angst og er blevet så bange for at forlade sit hjem, at han helt undgår dette. Når han er hjemme hos sig selv, har han det bedst. For nogle år siden forsøgte han af og til at gå ud, men blev hver gang overvældet af voldsomme angstanfald med hjertebanken, kvælningsfornemmelse, svimmelhed og katastrofetanker. Han forestillede sig, at han fik et hjertestop og faldt død om.

Han oplevede, at hele kroppen var i oprør og skyndte sig hjem (flygtede). Her oplevede han straks en stor lettelse: Angsten dalede og katastrofetankerne forsvandt, når han var »i sikkerhed« inden døre. I dag undgår han helt at gå ud og bare tanken fremkalder angst. Set udefra kan man sige, at hans forsøg på at gå ud og have en normal adfærd straffes, hvorimod flugt og undgåelsesadfærden belønnes. Herved vedligeholder han sin lidelse: agorafobien, og det hæmmer ham i alle hans daglige og sociale funktioner.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter