Adoption. Hvorfor undersøger de danske politkere ikke adoptionens skyggesider? Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Adoption. Hvorfor undersøger de danske politkere ikke adoptionens skyggesider? Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Kroniken

Politikerne lukker øjnene for adoptions bagside

Det ene land efter det andet lukkes ned for adoption på grund af mistanke om korruption og børnehandel. Alligevel er danske politikere mere optaget af at sikre barnløse familiers mulighed for at adoptere end af at kulegrave de sager, hvor adoptionen er gået galt.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Etiopien er nu endegyldigt lukket land for danske familier, der ønsker at adoptere. I marts måned meddelte social- og indenrigsminister Karen Ellemann, at hun ikke længere havde tillid til landets adoptionssystem.

Og det er vel ikke så overraskende med tanke på den mangelfulde sagsbehandling og de skandaler, der igen og igen har præget adoptionerne fra Etiopien? Alle advarselslamper har blinket rødt i årevis, og Sverige, Norge og flere andre europæiske lande har allerede stoppet adoption derfra.

Det er også slut med adoption fra Nigeria. Den tidligere socialminister Manu Sareen lukkede for adoption fra det afrikanske land i 2014 på baggrund af mistanke om dokumentfalsk, korruption og manglende kontrol fra myndighedernes side. Og der har været god grund til at betvivle, at adoptionerne fra Nigeria blev gennemført på et etisk forsvarligt grundlag.

Menneskehandel er udbredt i Nigeria, og flere såkaldte ’babyfabrikker’, hvorfra børn er blevet solgt til blandt andet adoption, er gentagne gange blevet afsløret af nigeriansk politi. Alligevel har danske familier kunnet adoptere børn fra landet i årevis.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce