I ligestillingens navn skal alle forældre nu dele børne- og ungeydelsen lige over. Det svarer til, at godt syv milliarder af den samlede udgift til børnepenge på 14,8 milliarder skal skifte hænder. Helt konkret fra mor til far.
Men der er ikke foretaget undersøgelser, der belyser, om det overhovedet er til barnets bedste. Selv om det vigtigste spørgsmål, før man foretager en sådan drastisk ændring, der rammer 650.000 familier, vel bør være, hvorvidt det kommer børnene til gavn?
Lovforslaget er en udmøntning af den politiske aftale, som partierne bag familieretsreformen indgik i begyndelsen af 2018. I det familieretlige reformarbejde var udfordringen at adressere en problematik for skilsmisseforældre med deleordninger, men som forslaget nu er udformet, berører det alle danske børnefamilier. Og det har derfor vidtgående fordelingspolitiske implikationer.
Lovforslagets væsentligste begrundelser er en sikring af forældrenes ligestilling i relation til udbetalingen af børne- og ungeydelsen, samt at udbetalingsreglerne i højere grad tager højde for de nye familiemønstre, ligesom det bliver fremhævet, at det ud fra et ligestillingssynspunkt er blevet kritiseret, at børne- og ungeydelsen som udgangspunkt udbetales til barnets mor.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar