0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den evige jøde

Vi må sige fra over for antisemitismen

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

INGEN BORGER i Danmark bør finde sig i hån, spot og latterliggørelse, alene fordi de ønsker at praktisere deres religion. Derfor er det en skændsel for det danske samfund, at stadig flere jøder nu mødes af primitive tilråb og dødstrusler. De antisemitiske angreb synes desværre at være i vækst: I løbet af det første halvår af 2006 har medlemmer af Det Mosaiske Troessamfund måttet finde sig i at blive chikaneret på åben gade lige så mange gange, som de normalt oplever på et år. Som overrabbiner Bent Lexner siger til B.T.:

»Vi siger til vores børn, at de skal passe på med at vise en davidsstjerne i nogle områder«. Det er kategorisk uacceptabelt. Børn og voksne fra alle religiøse og ikkereligiøse grupperinger skal naturligvis kunne færdes frit og uhindret overalt i landet.

At religiøse minoriteter i dag antastes, alene fordi de bærer en særlig påklædning, er et tegn på, at tolerancetærsklen er blevet drastisk lavere i de senere år; et tegn på, at den gensidige respekt for hinanden som demokratiske medborgere er under nedbrydning. Religiøs påklædning – hvad enten det er kristne kors, jødiske kalotter eller muslimske chadorer – er at betragte på linje med andre symbolske beklædningsgenstande såsom T-shirts med Che Guevara og andre ideologiske ikoner. Kort sagt: fredelige ytringer, som alle frit bør kunne udtrykke uden at blive forulempet.

DEN TILTAGENDE antisemitisme i Danmark trives ikke mindst blandt nogle få unge muslimske mænd, som måske eller måske ikke selv har oplevet at blive hånet offentligt for deres egen religionsdyrkelse. Den ene krænkelse berettiger imidlertid aldrig den anden, og derfor findes der ingen undskyldning for at råbe ’jødesvin’ efter børn på vej til skole eller ligefrem ’dræb jøderne’ efter mennesker på vej i synagoge. Uanset hvor håbløs situationen i Mellemøsten end kan tegne sig, kan overfald på herboende jøder aldrig forklares som mere eller andet end afstumpet adfærd. Alle borgere i Danmark har derfor et personligt ansvar for at sige fra, når antidemokratiske bøller og ballademagere forveksler formel ytringsfrihed med fri håneret, for slet ikke at tale om, når folk begynder at håne, spotte og latterliggøre andre på grund af deres overbevisning.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere