0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Planøkonomi

Uddannelse vigtigere end gældsafdrag

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

FINANSMINISTER Thor Pedersen (V) har endnu en gang skabt forvirring om den økonomiske politik med sin seneste udmelding om, at VK-regeringen vil fremlægge en ny finanspolitisk plan - efter valget.

I et forsøg på at skabe såkaldt råderum til skattelettelser har han foreslået, at det nye mål skal være 2015 i stedet for 2010: »Det er ikke svært at stille modeller op, der giver luft til skattelettelser, når man tager flere år ind«, som Thor Pedersen bramfrit udtalte i går.

Talgymnastikken går ud på at foretage så langstrakte fremskrivninger af den fremtidige vækst, at man i dag har en masse penge at bruge løs af - per forventet efterbevilling. Ikke overraskende er SR-oppositionen straks gået til modangreb, i et forsvar for den oprindelige '2010-plan'.

Men ret beset trænger 2010-planen til at blive revideret. Først og fremmest er det tvivlsomt, om 2010-planens målsætninger for gældsafbetaling er lige så fornuftige i dag, som de var, dengang de blev formuleret i 1990'erne. Siden da har den danske samfundsøkonomi vist sig at være stabilt sund.

Samtidig har problemerne med at skaffe arbejdspladser til hundredtusindvis af ufaglærte og tidligere industriarbejdere vokset sig stadig større. I dag er der derfor akut brug for massive investeringer i blandt andet efteruddannelse, indkomstskattelettelser og frontforskning.

I STEDET FOR blot at diskutere nye årstal burde politikerne forholde sig til selve hovedsigtet med 2010-planen: For er det i dag rigtigt at lade hensynet til gældsafbetaling gå forud for nutidige investeringer i blandt andet uddannelse?

Svaret er nej. Danmark går jo ikke ligefrem bankerot, hvis statsgælden afdrages lidt langsommere end foruddiskonteret i 2010-planen. Naturligvis bør enhver økonomisk ansvarlighed ikke sættes over styr. Det afgørende er imidlertid ikke, præcis hvor meget Danmark skylder om 10-20 år.

Som beskæftigelsessituationen tegner sig i dag og i det kommende tiår, er det derimod afgørende, at det maksimale antal arbejdspladser sikres gennem forudseende investeringer. Erfaringerne viser, at når først folk for alvor ryger ud i ledighed, ja, så er det svært at få dem varigt tilbage.

Netop derfor er afkastet på efter-, videre- og videregående uddannelse mere værd i dag, end de lavere renter vil være engang ude i fremtiden - uanset om dét så er i 2010, 2015 eller i 2050.

POLITIKEN

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere