0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fogh på retræte

Danmark som besættelsesmagt

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

REGERINGEN sendte som bekendt danske soldater i krig uden FN-mandat og uden bred, hjemlig opbakning. Det var en kontroversiel og problematisk beslutning, men der kunne dog argumenteres for, at der var et vist juridisk grundlag for den i den stribe FN-resolutioner, der krævede Saddam Hussein afvæbnet.

Med regeringens ønske om dansk kommando over en af de brigader, der nu skal holde Irak besat på ubestemt tid, ville Danmark have bevæget sig ud i det rene folkeretslige ingenmandsland. Der er ikke skyggen af folkeretsligt grundlag for den besættelse af Irak, som USA og Storbritannien nu står i spidsen for. Den er ikke omtalt i en eneste FN-resolution. De to sejrherrer, George W. Bush og Tony Blair, har i runde vendinger talt om en 'vital' rolle for FN. Men derfra til et FN-mandat som det, der i 1999 lige efter krigen skabte grundlag for FN-protektoratet i Kosova, er der langt. Både i tid og i diplomatiske manøvrer, hvis det da overhovedet lykkes at vedtage et.

UANSET HVILKEN sproglig klædedragt man iklæder dem - lige nu er 'sikringsstyrke' i høj kurs - vil danske styrker i Irak være en del af en besættelsesmagt. Med de opgaver og risici, der deraf følger.

Det store flertal af irakere er helt sikkert glade for, at Saddam Hussein er faldet. Men som det tydeligt er fremgået af de seneste dages demonstrationer, så er afsky for Saddam Hussein ikke det samme som begejstring for det amerikanske overherredømme. Indtil der kommer et legitimt styre i Bagdad - det kan vare længe - vil de udenlandske styrker stå med ansvaret for ro og orden i et splittet, voldshærget land, hvor meget forskellige grupper allerede er begyndt at bejle til magten.

Kontrasten til Kosova er igen slående: Ikke bare mangler FN-mandatet, men hvor over 90 procent af befolkningen - og det meste af regionen - dengang så på NATO som befrier, så viser mange irakere allerede åbenlyst, at de er modstandere af den langvarige amerikanske besættelse, der venter forude.

DANSKE SOLDATER i Irak risikerer at få helt nye og ukendte opgaver; at håndhæve den amerikanske besættelsesmagts autor