Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Loey Felipe/AP
Foto: Loey Felipe/AP

Equadors tidligere udenrigsminister og nuværende præsident for FN's Generalforsamling, Maria Fernanda Espinosa, på talerstolen foran Generalforsamlingen, juni 2018.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Indfrielse af verdensmål kræver global ledelse

En stor uge i FN er på vej.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi går ind i en stor FN-uge med det meste af verdens politiske ledere forsamlet til generalforsamlingen i New York.

Det er nemt at få en fornemmelse af krise i både det internationale samfund og i de internationale organisationer, hvor man skændes om bidrag, om stormagternes beredvillighed til at håndtere og finansiere løsningen af globale problemer, om humanitære konflikter og om manglende løsning på påtrængende problemer som krigen i Syrien og fornemmelsen af, at verden er på vej ind i en enorm og unødvendig handelskrig.

Men træk lige vejret.

Faktisk er der meget, som går godt her i verden. Langt flere lever længere. Børnedødeligheden falder. Fattigdommen falder.

Så langt havde den svenske statistiker Hans Rosling ret i sit opgør med overdrevne bekymringer. De bæredygtige verdensmål har udsigt til i stort omfang at blive indfriet.

Der mangler selvsagt stadig en del, for at verden i egentlig forstand kan være rigtig tilfreds med sig selv.

Afrika syd for Sahara er stadig belastet af gevaldige fattigdomslommer. Kvinders ret til ligestilling halter lige så gevaldigt efter.

Og autoritær tankegang dominerer ikke blot regimerne i Rusland, Kina og de fleste mellemøstlige samfund, men krabber sig også ind i parlamenter og regeringskontorer i Europa.

Det er mildest talt bekymrende.

FN’s generalforsamling vil – for kun fjerde gang – være ledet af en kvinde, Equadors tidligere udenrigsminister Maria Fernanda Espinosa.

Hun har bedt om nye forslag til globalt lederskab og fælles ansvar for fred og for jævnbyrdige og bæredygtige samfund.

Mens Sikkerhedsrådet stadig er hæmmet af de regler, som giver stormagter vetoret, har generalforsamlingen det privilegium at tjene som fri global talerstol.

På onsdag vil det blive anvendt til at afholde et ’Nelson Mandela-fredstopmøde’ til erindring om Sydafrikas første frit valgte præsident og manden, der kunne få apartheid til at bryde sammen. Han var om nogen et bevis på, at en stærk vilje kan gøre det utænkelige muligt.

Der er ikke kun behov for en stærk vilje og økonomisk beredvillighed, når generalforsamlingen drøfter verdensmålene, og når de skal bekræfte deres tilsagn om støtte til FN’s fredsbevarende indsats. Der er mindst lige så meget behov for forsonlighed og fælles ansvarlighed.

Det er det, vi har FN til.

aj

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden