Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Politiet afspærrede hele Sjælland og mange biler holdt i kø forskellige steder på motorvejen i forbindelse med PET's frygt for et angreb mod enklepersoner, Roskilde, Hovedvejen.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Iranske dødspatruljer er uantagelige i Danmark

Det finder vi os ikke i.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis Irans ayatollaher, som Politiets Efterretningstjeneste rapporterer, har forberedt et morderisk attentat på dansk jord mod herboende eksiliranere i Ringsted, skal Danmark selvfølgelig reagere, så det kan høres og mærkes i Teheran.

Det burde være oplagt, at regeringer ikke kan sende dødspatruljer rundt og slå folk ihjel efter forgodtbefindende – selv om året desværre har set andre eksempler på, at også Rusland og Saudi-Arabien har udsendt attentatmænd for at slå egne borgere ihjel under fremmede himmelstrøg.

Danmark bør derfor under alle omstændigheder protestere. Men helst i samklang med andre EU-lande for at undgå, at præstestyret vil le i skæggene, fordi dansk enegang knapt kan få effekt på Irans økonomi.

Derfor bør regeringen søge efter opbakning i EU til at reagere over for Iran.

Det er en hastesag – og ikke kun for Danmark. Det iranske præstestyre er tidligere på året også taget i at forberede et attentat mod andre eksiliranere i Paris.

Efter det russiske forsøg i foråret på at dræbe eksspionen Sergej Skripal med nervegift reagerede det meste af Vesten hurtigt og solidarisk med den britiske regering.

Attentatet mislykkedes heldigvis, Skripal og hans datter overlevede. Men russiske diplomater blev selvsagt udvist, og konkrete russiske nøglepersoner blev mål for individuelle sanktioner.

Danmark deltog i dette pres på Putins Rusland. Danmark bør også deltage i et politisk-økonomisk pres på Saudi-Arabien efter det bestialske mord på systemkritikeren Jamal Khashoggi i det saudiske konsulat i Istanbul.

Javel, danske protester og sanktioner risikerer at koste danske eksportmuligheder i Iran, hvis andre lande ikke er solidariske med os, nu hvor de samme typer sanktioner, der blev iværksat mod Rusland, bør tages i anvendelse mod Teheran.

Alternativet – at det iranske præstestyre skulle tro, at vi trækker på skuldrene af iranske attentater på dansk jord – er uantageligt.

Danmark er netop valgt ind i FN’s Menneskerettighedsråd fra 1. januar. Her vil det være passende at hæve stemmen over for de regeringer, som tillader sig at dræbe egne borgere i fremmede stater. Men reaktionen mod Irans præstestyre kan ikke vente på, at mikrofonen i FN er ledig.

aj

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden