Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Toby Melville/Ritzau Scanpix
Foto: Toby Melville/Ritzau Scanpix
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Klar, parat, march! Thunberg tænder en fakkel af håb for den generation, der løber tør for tid

Når titusindvis af børn, voksne og ældre i dag marcherer for klimaet i flere end 10 danske byer, har de et klart budskab til politikerne: Vi har hørt jeres ord. Det er tid til at handle. Nu!

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når titusindvis af børn, voksne og ældre i dag marcherer for klimaet over hele landet, har de et klart budskab til politikerne: Vi har hørt jeres ord. Nu vil vi se jer handle.

For at understrege appellens alvor har denne avis inviteret den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg til at holde sin første tale på dansk grund. Det sker foran Christiansborg, hvor flere end 30.000 deltagere ventes at lytte.

Med sine skolestrejker for klimaet har Greta Thunberg tændt en fakkel af håb for en generation af børn og unge, der løber tør for tid, mens politikerne taler, taler og taler. Som internationalt ikon og inspiration for klimakampen siger Thunberg de sandheder, verden godt kender, og som ingen længere kan løbe fra. Hverken FN, EU eller paven, og hvem hun ellers har holdt sine uafrystelige taler til.

Verden har alt for længe overhørt en klode, der råber om hjælp. Vi kender symptomerne: vandmangel i Spanien, skovbrande i Sverige og oversvømmelser i Tyskland.

Vor tids klimamarcher vil skrive sig ind i danmarkshistorien på samme måde, som atommarcherne gjorde det i 1970’erne. Vi taler om en folkebevægelse, der engagerer så dybt i generationer og så bredt hen over politiske skel, at klimaet for første gang står øverst på dagsordenen i valgene til både Folketinget og EU-Parlamentet.

Men dagens klimamarcher rundtomkring i Danmark er samtidig en manifestation af, at demokrati og borgerdeltagelse er andet og mere end det at stemme til Folketinget hvert fjerde år. Det handler om evnen og viljen til radikal nytænkning og vedvarende handling.

For modsat atombevægelsen handler klimakampen ikke alene om at sende ansvaret hen mod de nølende politikere. Klimakampen retter også et ansvar mod os selv og den måde, vi med vores overforbrug opslider klodens ressourcer og skævvrider de økologiske balancer.

Heldigvis ser vi en folkelig bevægelse, et landbrug og et erhvervsliv, der de seneste år i den grad er gået forrest. Må mange flere gå med. Dagens klimamarch er et rigtig godt sted at begynde.

cj

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden