DET ER SYND at sige, at Europa – herunder Danmark – har spillet en glorværdig, ærefuld rolle i de seneste otte og et halvt års syriske borgerkrig, mens 450.000 er dræbt, titusinder torteret og millioner tvunget på flugt.
Nu foreslår den tyske forsvarsminister i allersidste øjeblik, at Nato-lande skal sætte en militær styrke ind for at beskytte det kurdiske grænseland i Nordsyrien. Trumps USA siger nej. Men Nato’s militæreksperter vil overveje det. Det bør Danmark også gøre.
Hidtil har EU med enestående ligegyldighed kigget den anden vej, mens Assad-diktaturet har brugt kemiske våben og begået andre krigsforbrydelser mod den civile befolkning. Det har bragt Assad tæt på at genvinde kontrollen med syrernes land.
Først da syrere i 2015 i hundredtusindetal begyndte at flygte til Europa, vågnede EU – men kun for at betale Tyrkiet et milliardbeløb for at holde flygtninge på afstand.
NU HVOR især den kurdiske YPG-milits og USA med enkelte bidrag fra Europa har nedkæmpet IS-militsen, kommer de civile kurdere i klemme. Tyrkiet har sendt sit militær ind i Syrien for at hindre YPG i at tage magten i grænselandet. Assads militær er på vej mod nord. Og den civile befolkning risikerer at betale prisen.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar