0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Natos jubilæum kalder på europæisk selvransagelse

Europæisk selvransagelse ved Nato-jubilæum.

Johanna Geron/Ritzau Scanpix
Foto: Johanna Geron/Ritzau Scanpix
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I 70 år har Nato – i de seneste årtier med bidrag fra EU – sikret en uhørt lang fredstid i Europa. Alliancen har givet frie, åbne, liberale samfund en fælles indbyrdes beskyttelse. I mange år tjente alliancen også som forsvar imod den lykkeligvis sammenbrudte Sovjetunion, som fastholdt en række ufrie, lukkede og udemokratiske samfund under et Moskva-kommunistisk regime. Ikke desto mindre kalder Nato’s jubilæum i denne uge på europæisk selvransagelse. Alliancen står over for flere indre trusler – og ydre påmindelser om, at sikkerhed ikke kommer af sig selv.

Indadtil har USA’s præsident, Donald Trump, rejst tvivl om supermagtens loyalitet over for ’musketereden’, som skal garantere, at fællesskabet altid er parat til at beskytte det enkelte medlemsland. Én for alle, alle for én. Det er dog den beskyttede hverdag gennem årtier, som er Nato’s virkelige gevinst, ikke kun tilliden til fællesskabet i tilfælde af krise.

Desuden har den franske præsident, Emmanuel Macron, skabt uro på alliancens politiske niveau ved at kalde Nato’s sindstilstand »hjernedød« – som led i sin argumentation for, at EU skal overtage mere ansvar for Europas sikkerhed. Og Tyrkiet har både skabt tvivl om sin egen demokratiske forankring og udløst tvivl om landets troværdighed ved sin intervention i Syrien og sit indkøb af et luftforsvarssystem i Rusland.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce