Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Jan Andreasen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Noa Redington viser sin utilslørede foragt for folkeskolen

Det er dybt bekymrende, hvor langt fra virkeligheden Thornings tidligere spindoktor befinder sig

Jan Andreasen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Noa Redington blev kendt i den store offentlighed tilbage i 2008, da Helle Thorning-Schmidt ansatte ham som særlig rådgiver. Og den stilling blev Redington for øvrigt - til manges forundring - siddende i helt frem til Thornings afgang sidste år.

Ansættelsen som særlig rådgiver kom på plads efter, at Thorning var blevet valgt som formand for Socialdemokratiet. Redington skrev straks herefter en bog ’Den første – en samtale med Helle Thorning Schmidt’. En lang samtalebog på 313 sider, som onde tunger sidenhen har døbt ’verdenshistoriens længste jobansøgning’.

LÆS INDLÆG AF REDINGTON

Med sig i bagagen havde Redington en journalist- og redaktørkarriere. Nul politisk erfaring og ingen nævnefærdig erfaring med det virkelige liv uden for medieverdenen. Men han var en skarp analytiker. Og så kan han skrive. Det er kvaliteter, der sættes pris på på Christiansborg.

Noa Redington har aldrig været folkevalgt. Men han er uden tvivl, i kraft af sin position som særlig rådgiver for statsministeren, en af de danskere, der har haft størst indflydelse på samfundsudviklingen herhjemme i årene, hvor Helle Thorning-Schmidt var statsminister. Herunder gennemførelsen af folkeskolereformen og Lov 409 i foråret 2013.

Forleden fik vi så i Politiken Redingtons version af, hvordan de senere års udvikling omkring folkeskolereformen og Lov 409 skal forstås. Og det er slet ikke uvæsentligt.

For Noa Redington er selvransagelse en by i Rusland

For man kan ikke rigtig påstå, at vi har modtaget mange beretninger om, hvad der foregik i magtens korridorer, dengang. Dertil kommer, at flere politikere senere har givet udtryk for, at de betragter folkeskolereformen som kronjuvelen i den tidligere regerings reformarbejde. Det her er altså stort.

Jo tak. Men for Redington ser det mere ud til at have været en leg, tilsat en kraftig snert af magtens arrogance.

’I virkeligheden var det jo en meget sød og opbyggelig historie. Lærerne savnede deres elever. Eleverne længtes efter deres elskede lærere. Og forældrene kunne ikke undvære børnenes skole. I løbet af nogle uger i april 2013 blev vi for alvor klar over folkeskolens betydning’, indleder han sin kommentar i Politiken.

Måske vi lige skal minde om, at det er over en halv million elevers folkeskole, vi har med at gøre. Og mere end 50.000 læreres arbejde. Ja, næsten alle danskere har et forhold til folkeskolen, på en eller anden måde.

Alligevel pludrer Reddington løs om ’generation lockout’ - et udtryk han sikkert selv har fundet på. Vi får alle visionerne og flosklerne om folkeskolereformen serveret. Redington fortæller os, at det tager tid. Rom blev jo ikke bygget på en dag osv. osv.

På sin egen muntre facon.

Men for en stund bliver det så alvor, og det er som om, Redington længes efter svundne tider og helt glemmer, at han ikke længere er stærk mand og statsministerens højre hånd.

’Kommunerne skal vide, at skolereformen består. De skal vide, at partierne på Christiansborg har den nødvendige is i maven, når det handler om gennemførelsen af reformer i vores samfund’, skriver han.

Redington har altså registreret, at folkeskoleformen er løbet ind i problemer. Og selvfølgelig er det Anders Bondos og lærernes skyld alt sammen. Derfor handler det nu om, for politikerne, at stå fast!

LÆS DEBAT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For Noa Redington er selvransagelse en by i Rusland. Og man undrer sig: Har den tanke virkelig ikke på noget tidspunkt strejfet ham, at den daværende regering - og politikerne på Christiansborg - bærer et kæmpe ansvar for en fuldstændig amatøragtig håndtering af skolereformen og Lov 409?

Nej, det er i hvert fald ikke til at få øje på.

Helt ok, at Noa Redington – ligesom alle de andre ex-spindoktorer – har et behov for at kloge sig i medierne, når tjansen som statsministerens rådgiver er overstået.

Men tænk engang, at en rådgiver, der har haft så afgørende indflydelse på store beslutninger, kan befinde sig så langt fra virkeligheden ude i samfundet. I dette tilfælde folkeskolen. Man bliver dybt foruroliget og bekymret på demokratiets vegne.

Sin utilslørede foragt – for nu at bruge hans eget udtryk - for folkeskolens vilkår lykkes det på ingen måde Noa Redington at skjule.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden