0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professor: Hvorfor er der ingen, der kalder Trump »en amerikansk europæerpræsident«?

Når vi gør andre personers baggrund til en bærende del af deres personlighed, reducerer vi dem til race-stereotyper.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mette Dreyer/Politiken-Tegning
Foto: Mette Dreyer/Politiken-Tegning
Kasper Lippert-Rasmussen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kasper Lippert-Rasmussen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste år udtalte Søren Espersen, at Barack Obama var »den første neger i USA's præsidentembede«. Sagen fik en del mediebevågenhed. Især efter at Europaparlamentsmedlem Jeppe Kofod henvendt til et internationalt publikum gengav Espersens udtalelse og i den sammenhæng oversatte 'neger' til det langt mere belastede 'nigger'.

Kofod fik en del kritik for oversættelsen, som han senere ændrede. Han fastholdt imidlertid, at Espersens udtalelser ved nedværdigende og at det var langt ude, når Espersen fremstillede sig selv som offer for en fordrejning fra Kofods side.

Sagen fik politiske konsekvenser, og Espersen måtte aflyse et USA besøg som formand for Udenrigspolitisk Nævn. Selv anså han dog postyret for helt forfejlet og skrev på Twitter:

»Jeg forstår, at mange er blevet vrede over min anvendelse af ordet neger. Jeg er ked af, hvis jeg skulle have fornærmet. Det var ej tanken!«.

Lad os antage, at Espersen har ret i, at hans hensigt ikke var at krænke eller fornærme (eller endsige blot provokere) nogen. Lad os også antage, at for Espersen er ordet 'neger' et rent beskrivende udtryk – måske i lighed med hvordan mange danskere på Espersens alder ser udtrykket – og at han ingen negative forestillinger knytter til gruppen af mennesker, som han, som med Barack Obama, vil kalde negre. Kunne Espersens udtalelse om Obama ikke desto mindre være krænkende?

For at svare på det spørgsmål vil jeg fortælle en anden historie. En bekendt – en amerikansk juraprofessor – havde holdt en foredrag om den amerikanske forfatning, hvorefter en af tilhørerne spurgte hende, hvor hun kom fra.

»Fra New York«, svarede hun. Det er trods alt, hvor hun er født, opvokset og bor.

»Nej, jeg mener, hvor kommer du rigtigt fra?«, fortsatte deltageren, der åbenlyst mente, at en med min bekendtes østasiatiske udseende umuligt 'rigtigt' kunne komme fra New York.

Med sit spørgsmål havde tilhøreren forholdt sig til hende ikke som til en person i form af det, hun havde sagt og givet udtryk for, men som et eksemplar af en bestemt type

Min bekendte syntes, det var et krænkende spørgsmål. Grunden hertil var ikke, at hun antog, at tilhøreren havde negative stereotype forestillinger om koreansk-amerikanere og med sit spørgsmål havde til hensigt at tilkendegive disse forestillinger. Når min bekendte ikke havde den tanke skyldes det formentlig blandt andet, at de fremherskende stereotype forestillinger om koreansk-amerikanere i USA faktisk er positive – at koreansk-amerikanere generelt er dygtige, arbejdsomme og succesfulde.

Nej, grunden til at min bekendte oplevede spørgsmålet som krænkende var, at det var irrelevant i konteksten, et foredrag om den amerikanske forfatning. Tilhøreren tillagde hendes racemæssige baggrund – eller hvad man nu skal kalde det – alt for megen vægt, og det skyggede for, at tilhøreren så hende som det individ, hun er. Tilhøreren racialiserede hende, som min bekendte udtrykte det.

Det, som ligger i at racialisere en person på den måde, som min bekendtes tilhører gjorde, er, at man tillægger vedkommendes racemæssige tilhørsforhold alt for stor betydning, således ma