Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I sidste uge skrev flere medier om den storm af klager som Dansk Supermarked havde modtaget fra forældre, der var sure over deres samlekortsystem, hvor forældre kunne få dyrekort som deres børn kunne samle på. Journalist Freja Dam har taget til genmæle, og giver de sure forældre en opsang. Kilde: politiken.tv / Mikkel Stoumann Fosgrau

Freia Dam
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er aldrig fedt at blive skuffet

Det ville være langt federe, hvis vi lærte den næste generation, at livet er andet end fisk, forbrug og Føtex.

Freia Dam
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I de sidste par måneder har man, hvis man handler for 100 kroner eller derover i Føtex og Bilka, kunnet erhverve sig en række gratis samlekort med diverse havdyr portrætteret. Det har fået mange forældre til at bruge ekstra mange penge i Føtex og Bilka, men det til trods har det ikke været muligt for en stor andel børn at få en komplet samlemappe med alle 140 kort.

Det har selvsagt ødelagt den oprindelige gode intention og gjort en ellers lærerig hobby til et økonomisk helvede for forældrene og en stor skuffelse for de samleglade børn.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om jeres protest netop skyldes den globale elendighed, vi konstant er vidner til? Måske er det bare for abstrakt og for voldsomt for jer at forstå og absorbere alle de informationer, vi får fra den tredje verden

Ydermere har det i skrivende stund fået 988 dyrekortforældre til at skrive under på en klage til forbrugerombudsmanden, hvori Dansk Supermarked anklages for grisk og aggressiv kampagneføring rettet mod uskyldige børn.

Kære dyrekortforældre. Jeg forstår jer! Det er møghamrende irriterende når man får lovet noget, der så ikke sker.

Når man får plantet en forventning i sig selv og sine børn, der så pludselig smuldrer. Så står man der med pissesurt afkom, der ligger og ter sig. Så er det pludselig ekstra svært at sluge smagen af fesen forældrekompetence, der langsomt breder sig i mundhulen mens hvalpens vrælen intensiveres.

Det er så irriterende når det sker.

Føtex og Bilka har nemlig regnet den godt ud. De går efter børnene. De skyder efter benene. De sigter efter guldet og presser forældrene til at købe mere. For hvem vil ikke gerne tilfredsstille sine børn? Jeg skal være den første til at stikke en fed pegefinger mod himlen. Og så gør bare ekstra ondt, når det ikke kan lade sig gøre, når prisen bliver for høj og udbyttet for lavt.

Så bliver man så bitter. Men kære dyrekortforældre.

Der er bare noget, jeg ikke helt forstår. For der var vel egentlig ingen, der reelt pressede jer til at sige ja tak til samlekortene i første omgang? Altså udover jeres børn, forstås.

Og bare rolig, det er helt normalt at børn bliver frustrerede når livets asfalt krydser deres sfære. Noget der til gengæld på ingen måde er normalt, er jeres facon at takle det på. Fuldstændig blottet for almen sund fornuft smider I alt hvad I har og problematiserer udfordringen ved at være samler af dyrekort mens resten af verden bløder.

Og okay, bevares, måske er det ikke moralsk forsvarligt at sammenligne jeres klagesang og fluer i suppen med jordskælv, hungersnød og krig.

Men det er nu en gang faktum, at der langt væk fra jeres dyrekort er en verden, hvor værdien af jeres børns ligegyldige døgnfluehobby ville kunne brødføde en mindre afrikansk landsby, hvis altså I havde smidt pengene efter dem i stedet for at stå i Bilka og svede over de 14 liter mælk og 45 porretærter du har købt i håbet om at junior kan få alle sine dyrekort.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om jeres protest netop skyldes den globale elendighed, vi konstant er vidner til? Måske er det bare for abstrakt og for voldsomt for jer at forstå og absorbere alle de informationer, vi får fra den tredje verden. Så søger de fleste helt naturligt indad og fokuserer på problemer, som er mere konkrete og åndbare. F.eks. hvorvidt junior får samlet alle 140 havdyr. Mental selvtægt. Eller måske i højere grad mentalt selvsvigt?

Uanset hvad ville det være langt federe hvis vi lærte den næste generation, at livet er andet end fisk, forbrug og Føtex. At der findes så mange fede alternativer, man kan smide sine lommepenge efter – også uden at få noget igen.

Og selvom det er så overdrevet kliche at fortælle jer om død og lidelser i den tredje verden mens I brokker jer over kort med hvaler på, så bliver jeg nødt til at minde jer om, at der lige nu sidder børn og voksne rundt omkring på overfyldte både til Italien, blandt resterne af deres hjem i Nepal og midt i krigszoner i Mellemøsten der ville ønske, at de kun skulle bekymre sig om kort med hvaler på.

Men de kan helt sikkert nikke genkendende til jeres følelser af magtesløshed, pres, tabte formuer og brudte håb. Helt klart. Det er jo så irriterende når det sker. Så bliver man så bitter.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden