0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Peter Hummelgaard: Venstrefløjen hjælper Støjberg med at grave kløfterne dybere

Problemet med integrations- og flygtningedebatten er, at det ikke kan lade sig gøre at diskutere de reelle problemer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Peter Hummelgaard Thomsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Peter Hummelgaard Thomsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den seneste uge har Information og Politiken været fyldt med debat om humanisme, hvilket ikke er en sjældenhed i de to aviser.

Denne gang var anledningen, at Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass, havde skrevet et indlæg om forskellen på utopisk humanisme og praktisk humanisme. Det fik Informations David Rehling til at fremmane, at nutidens socialdemokrati ikke lever op til dets »traditionsrige internationale, humanistiske værdier«.

Alternativets Josephine Fock gik videre og skrev: »Humanisme er ikke en fjende. Hverken for Danmark, for velfærdsstaten eller for vores forhold til hinanden. Den er en forudsætning«.

Og endnu længere fra indlæggets egentlige substans og ærinde kom vi, da Uffe Elbæk i Politiken følte sig personligt angrebet, dog uden overhovedet at være nævnt eller formentlig betænkt. Elbæk sammenlignede Henrik Sass’ indlæg med Inger Støjbergs evigt polariserende mediestunts med kager, pizzabagere og biografbesøg. I sit ’brev’ til nydanskerne appellerede han til, at »vi ikke må lade Sass og Støjberg splitte os ad«.

Alle havde de valgt at tolke Sass’ tekst som noget, der passer ind i deres egen politiske fortælling og verdensbillede om, at Sass tager et opgør med humanismen. Sandheden er, at der hverken i teksten eller generelt er noget, der minder om belæg for den anklage. I stedet bidrager det kun til at polarisere og fordumme en i forvejen polariseret og fordummet debat om, hvordan Danmark og Europa over de kommende årtier bedst løser en meget alvorlig og væsentlig udfordring.

Status i Sverige er, at Sverigedemokraterne står til at blive det største parti, hvilket fremgår af to forskellige målinger fra marts måned

Problemet med udlændinge-, integrations og flygtningedebatten i det her land er, at det ikke kan lade sig gøre at diskutere de reelle problemer.

Den udlændingepolitiske venstrefløj har gravet sig lige så langt ned i skyttegraven som Inger Støjberg og Dansk Folkeparti. Begge parter nærer sig ved den samme debat, for der kan man tale til menighederne og de trygge positioner. Derimellem kan kampene kæmpes; nogle gange vinder man – andre gange taber man, men altid med æren i behold.

De to yderpositioner i denne for vor tid så svære debat polariserer og forplumrer ethvert forsøg på at have en reel diskussion om balance, holdbarhed, krav og hverdagsudfordringer.

Når Henrik Sass snakker om forskellen på utopisk humanisme og praktisk humanisme, så har han en pointe. Alle partier på den udlændingepolitiske venstrefløj erklærer sig enige i, at antallet og tempoet i tilstrømningen af flygtninge og migranter er afgørende for vores evne til at integrere dem i landet; til at sikre boliger, job, uddannelse og lære dem, hvordan man begår sig i et vestligt demokrati.

Ø, SF, Å og R er alle enige i det. Men ingen af dem har hverken et bud på eller viljen til at fortælle, hvad man skal gøre ved det. For vi er alle enige i, at konventionerne skal overholdes. Og hvis de skal det, så er man nødt til at bruge alle værktøjer. Men uanset om det gælder Tyrkiet-aftalen eller alle andre af de begrænsede indenrigspolitiske værktøjer, så er man imod. Desværre.

Hvis Rehling, Fock eller Elbæk havde ventet bare ét døgn med at sende deres indlæg af sted, havde de i DR’s 'Horisont' kunnet se, hvor galt det er ved at gå i Sverige. Vi er mange, der i årevis har forsøgt at advare vores svenske partifæller om, at de er nødt til at tage den sociale og kulturelle polarisering af Sverige seriøst, for det er en bombe under det svenske velfærdssamfund. På den lange bane økonomisk, på den korte bane i forhold til sammenh