0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kære minoritetskvinde, du skal ikke tro, at du har ret til noget

Her er en servicemeddelelse for etniske minoritetskvinders vellykkede assimilation. Jeg kalder den 'Jantelov for nydanske kvinder'.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tegning. Mette Dreyer

Nazila Kivi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Nazila Kivi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den nye jantelov for nydanske kvinder burde egentlig være overflødig. Efter blot et år i den offentlige debat står det allerede meget tydeligt for mig, hvad jeg som minoritetskvinde har lov til at tale om, beskæftige mig med og have holdninger til: Jeg skal nemlig helst holde mig til ’etniske’ problemstillinger, rakke ned på andre minoriteter, der står dårligere end mig selv (specielt de åh så farlige brune mænd), og ikke mindst huske at være taknemlig over for alle de hvide redningsfolk, der vil befri mig fra mit eget tilbagestående kulturelle ophav.

Underkastelse og assimilation er vejen, hvis man skal passe ind i kassen.

Og det kan jo naturligvis være svært at navigere i, så her tilbyder jeg lidt service til nye minoritetskvinder, der skulle lide af den vildfarelse, at de kan få lov til at præsentere nuancerede og kritiske bidrag til debatten om os og dem. Vi skal nemlig ikke tro, vi er nogen.

1. Du skal ikke tro, at du kommer fra noget eller har noget med dig fra der, hvor du kommer fra. Alt er opstået i Danmark, og der findes ikke noget udenfor.

2. Du skal ikke tro, at du kan blande dig i den offentlige debat, hvis du har meninger om indenrigspolitik, asylpolitik, racisme eller feminisme, medmindre du altså vil tale om, hvor nederen ‘dine egne’ er. Så er vi til gengæld også klar til at klappe og kalde dig ‘ordentlig integreret’.

Du skal ikke tro, at det er muligt at være intellektuel, belæst eller akademisk begavet, hvis ikke du tilskriver det en form for danskhed. Alle kloge mennesker er danske eller brune kokosnødder

3. Du skal ikke tro, at du kan udtale dig om andet end æresdrab, social kontrol eller partnervold (den etniske slags vel og mærke, anden slags findes ikke). Jo mere du taler om æresdrab, desto mere taletid vil vi give dig. Så tjek dine buzzwords først.

4. Du skal ikke tro, at du kan udtale dig om noget, uden at vi beder dig om at rejse hjem til der, hvor du kommer fra. I øvrigt kan du ikke selv bestemme, hvilke emner du vil arbejde med eller forske i: Du er udlænding, derfor skal du kun arbejde med det at være udlænding. På den måde vi bestemmer.

5. Du skal ikke tro, at det er muligt at være intellektuel, belæst eller akademisk begavet, hvis ikke du tilskriver det en form for danskhed. Alle kloge mennesker er danske eller brune kokosnødder. Du skal ikke tro, at din egen kulturbaggrund kunne have frembragt noget med indhold.

LÆS INTERVIEW

6. Du skal ikke tro, at du kan være kritisk over for vores politik, vores land eller vores omgangsformer. Hvis vi lider, så gør vi det på en dansk, lykkelig måde, og det er godt nok for os.

7. Du skal ikke tro, at du kan slippe for at underlægge dig dogmet om, at danskhed er lig med alt godt, og at ’udansk’ betyder alt dårligt. Luk gerne ting ud som: ’Danskhed er mangfoldighed’, ’Demokrati er dansk’ og ’Det er dansk at dele’. Du skal ikke tro, at nogen andre har styr på ‘mangfoldighed’, demokrati eller gavmildhed.

8. Du skal ikke tro, at du skal ulejlige dig med