0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pelle Dragsted: Venstrefløjen skal også kæmpe for de selvstændige og freelancerne

Venstrefløjen bør også påtage sig opgaven med at skabe større tryghed og gode vilkår for dem, der er deres egen arbejdsgiver.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Pelle Dragsted
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Pelle Dragsted
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To gode venner af mig drev i en årrække en butik med bæredygtigt kvalitetsbørnetøj. Det var ikke noget, de blev millionærer af, men de var glade for det, og forretningen løb rundt og kunne betale løn til den ene, der havde sagt sit job som pædagog op for at hellige sig børnetøjssalget.

Men så ramte finanskrisen Danmark. Kort efter fik mine venner, ligesom mange andre små selvstændige i denne periode, et brev fra deres bank om, at virksomhedens kassekredit ville blive lukket med øjeblikkelig virkning.

Samtidig faldt salget på grund af den økonomiske usikkerhed, der fulgte i krisens kølvand. Og snart var der ikke længere råd til at udbetale deres egen løn. Dagpenge var ikke en mulighed, for så længe du har et CVR-nummer, så er der lukket – uanset om du kører med underskud.

Uden kreditmuligheder og uden nogen muligheder for social sikring var der ikke andet at gøre end at lukke og slukke og tage et lån i deres bolig for at betale restancerne og have noget at leve for, indtil de kunne finde nyt arbejde.

Historien, som jeg tror, mange selvstændige vil genkende, fortæller en del om vilkårene for denne gruppe. Og om, hvorfor det bør være en naturlig opgave for venstrefløjen at sikre dem politisk repræsentation.

Venstrefløjen har historisk haft et lidt stedmoderligt forhold til små selvstændige og freelancere. Som partier, der udspringer af arbejderbevægelsen, er det måske ikke så mærkeligt, at det har været lønmodtagerne, der har fået den fulde opmærksomhed. Men det er på tide, at venstrefløjen også giver de mange danskere, der har valgt at være deres egne arbejdsgivere, en øget opmærksomhed.

Det er der flere årsager til. I gruppen af små selvstændige og freelancere findes ganske mange med hjertet solidt placeret til venstre. Jeg møder mange af dem både som partimedlemmer og vælgere. Det er måske egentlig ikke så mærkeligt. Lysten til at være fri for at have en chef over sig rimer egentlig ganske godt på venstrefløjens antiautoritære dna. Ligesom glæden ved at skabe sit eget spejler den kreativitet og fandenivoldskhed, der altid har været bærende i venstrefløjens progressive sociale og kulturelle bevægelser.

Med den udvikling, vi ser på arbejdsmarkedet, ikke mindst blandt unge, vil en venstrefløj, der alene formår at repræsentere lønmodtagerne, være dømt til at mislykkes

Men det handler ikke bare om kultur og identitet. Det handler også om, at små selvstændige og freelancere på de længste stræk deler interesser med lønmodtagerne. Som historien ovenfor viser, ligger de små under for den samme grundlæggende utryghed i den nyliberalistiske økonomi som lønmodtagerne.

Da finanskapitalismens seneste krise r