akademiker. Da regeringen trådte til for halvandet år siden, satte den det vanvittige og samfundsskadelige mål, at 25 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en lang videregående uddannelse i 2020.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN(arkiv)

akademiker. Da regeringen trådte til for halvandet år siden, satte den det vanvittige og samfundsskadelige mål, at 25 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en lang videregående uddannelse i 2020.

Daniel Skovhus

Tømrersvend: Bureaukrater nasser på velfærden

Stillinger som lærere, dagplejere og pædagoger forsvinder ude i kommunerne, mens der bliver ansat stadig flere akademikere.

Daniel Skovhus

Det er en sejr for akademikerne, men et nederlag for borgerne i velfærdssamfundet. Da kommunalreformen blev gennemført, hed det sig, at de større kommuner skulle have flere muskler. Men jeg tror ikke, at ret mange havde forestillet sig, at musklerne skulle sidde bag et skrivebord på rådhuset.
Forbundsformand Dennis Kristensen, FOA. I Politiken.

Stillinger som lærere, dagplejere og pædagoger forsvinder ude i kommunerne, mens der bliver ansat stadig flere akademikere. Akademikernes formand, Erik Jylling, glæder sig og opfordrer til at droppe debatten om kolde og varme hænder. »Det er en nødvendig og naturlig udvikling«, siger han.

Er det en 'nødvendig' udvikling at fyre frontmedarbejdere og ansætte flere bureaukrater og administratorer, der skal lede og kontrollere dem på gulvet, som bare skal løbe stærkere og stærkere?

Bag de grove nedskæringer på velfærden ude i kommunerne gemmer sig en bureaukratisk oprustning i form af flere akademikere og mere kontrol. Det er bagsiden af Erik Jyllings succeshistorie.

Akademikerne skal effektivisere og styre den offentlige sektor bedre, lyder argumentet.

Bare i Københavns Kommune er antallet af ansatte akademikere steget med 46,5 procent siden 2007. Det svarer til cirka 800 nye stillinger. Men styrkes kvaliteten, når politikerne fyrer dem på gulvet, der rent faktisk skal tage sig af børnene, de ældre, de syge og vores svageste?

Fra 2008-2011, hvor VKO havde regeringsmagten, blev der fyret 30.000 offentligt ansatte, især skolelærere, pædagoger og sosu-assistenter – vel at mærke uden at opgaverne og kravene er blevet mindre.

Og R-S-SF-regeringen har desværre valgt at fortsætte samme linje: Færre offentligt ansatte skal hjælpe stadig flere borgere og løse flere opgaver.

Det kan godt være, at der spares penge på de offentlige finanser – på kort sigt – men på lang sigt vil nedslidning og sygemeldinger koste dyrt i udgifter til sygedagpenge, førtidspension og kontanthjælp.

Samtidig betaler arbejderfamilierne prisen med dårligere service i et velfærdssamfund, vi ellers gladelig betaler til.

Så lad være med at gemme jer bag jeres voksende hær af akademikere

Politikerne på Christiansborg maner til krisebevidsthed og prædiker mådehold, effektivisering og 'nødvendige reformer', imens de kritiserer de forkælede offentligt ansatte og gennemfører besparelser, som de kalder 'modernisering af den offentlige sektor'.

På samme tid vælger kommunerne at bruge uhørt mange penge på at ansætte akademikere i hobetal. De nyansatte bureaukrater udarbejder top-down-strategier, procesmetodeplaner, dokumentations- og evalueringsskemaer, tillidsbaseret netværksledelseskommissorier og retningsangivende buttom-up-vejledninger.

Det er muligt, at det giver mening på et borgmesterkontor, men for mig at se er meget af det tomme ord og et forsøg på at løbe fra sit ansvar; er der vejledninger og handleanvisninger nok, så kan man ikke pege fingeren tilbage på borgmesteren, når fru Nielsen ikke har fået en ordentlig pleje.

Men vågn op derude, det er jeres ansvar som politikere, så lad være med at gemme jer bag jeres voksende hær af akademikere.

I år 2000 havde kun 4 procent i den erhvervsaktive alder en lang videregående uddannelse; i 2012 lå det tal på 7 procent, mens antallet af akademikere på arbejdsmarkedet i dag vokser med 10.000 om året.

Da regeringen trådte til for halvandet år siden, satte den det vanvittige og samfundsskadelige mål, at 25 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en lang videregående uddannelse i 2020.

Og nye vurderinger fra Undervisningsministeriet skyder nu, at 27 procent af den årgang, der gik ud af folkeskolen i 2012, står til at nå det prestigefyldte mål.

En lang videregående uddannelse. O.k., samfundet har brug for dygtige akademisk uddannede folk. Men 27 procent af en ungdomsårgang!

Vi kommer til at drukne i bureaukrater, der laver papir og kontrol.

Drop nu jeres overuddannelseshysteri, og sæt penge af til omsorgs- og velfærdsarbejdere – vi har rigeligt med akademikere – vi har brug for mere velfærd!

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce