Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nationalismens gøgeunge skubber liberale børn ud af Venstres rede

Måske har nationalismens gøg også lagt et æg hos Socialdemokraterne?

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg har læst om gøgeunger. Og så slog det mig: Sådan er nationalismen i disse år. Den overtager partierne indefra, som gøgeunger overtager småfugles reder.

Venstre har helt forladt deres liberale udgangspunkt. Det er nu fuldkommen accepteret, at nationalismen skubber partiets egne børn ud af reden.

Forskellige gøge er specialiseret i at lægge æg i forskellige fuglearters reder. Nogle hos vipstjerten, nogle hos engpiberen. Nogle hos Konservative, nogle hos Liberal Alliance.

'Kort efter at gøgeungen er kommet ud af ægget, puffer den sig rundt i reden, indtil den har fået et æg eller en unge op på ryggen, og skubber sig så baglæns op ad redens sider og kaster ægget/ungen ud over kanten. Dette arbejde gentager den, indtil den er alene tilbage i reden.' (Fra Naturstyrelsen)

Det er trist og næsten ufatteligt, at de små fugle på den måde mister deres egne børn og reder. De knokler for at gøre den glubske gøgeunge tilfreds, for den skriger på fodring i det uendelige. Til sidst bliver gøgeungen flere gange større end de segnefærdige plejeforældre. Sådan er det i dyrelivet, og sådan er det i dansk politik.

Venstre har helt forladt deres liberale udgangspunkt. Det er nu fuldkommen accepteret, at nationalismen skubber partiets egne børn ud af reden

Måske har nationalismens gøg også lagt et æg hos Socialdemokraterne? I hvert fald lyder gruppeleder Henrik Sass Larsen i øjeblikket mere som en Krarupsk gøg end som en Anker Jørgensen-sangfugl.

Personligt holder jeg meget af mange forskellige dyrearter. Jeg er selv socialliberal, men jeg sætter pris på stærke værdier fra konservative, liberale, socialister og socialdemokrater.

Men nationalismen, den store skrigende møgunge. Den bør lære at passe sine egne unger.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden