Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Zenia Stampe

Nationalismens gøgeunge skubber liberale børn ud af Venstres rede

Måske har nationalismens gøg også lagt et æg hos Socialdemokraterne?

Zenia Stampe

Jeg har læst om gøgeunger. Og så slog det mig: Sådan er nationalismen i disse år. Den overtager partierne indefra, som gøgeunger overtager småfugles reder.

Venstre har helt forladt deres liberale udgangspunkt. Det er nu fuldkommen accepteret, at nationalismen skubber partiets egne børn ud af reden.

Forskellige gøge er specialiseret i at lægge æg i forskellige fuglearters reder. Nogle hos vipstjerten, nogle hos engpiberen. Nogle hos Konservative, nogle hos Liberal Alliance.

'Kort efter at gøgeungen er kommet ud af ægget, puffer den sig rundt i reden, indtil den har fået et æg eller en unge op på ryggen, og skubber sig så baglæns op ad redens sider og kaster ægget/ungen ud over kanten. Dette arbejde gentager den, indtil den er alene tilbage i reden.' (Fra Naturstyrelsen)

Det er trist og næsten ufatteligt, at de små fugle på den måde mister deres egne børn og reder. De knokler for at gøre den glubske gøgeunge tilfreds, for den skriger på fodring i det uendelige. Til sidst bliver gøgeungen flere gange større end de segnefærdige plejeforældre. Sådan er det i dyrelivet, og sådan er det i dansk politik.

Venstre har helt forladt deres liberale udgangspunkt. Det er nu fuldkommen accepteret, at nationalismen skubber partiets egne børn ud af reden

Måske har nationalismens gøg også lagt et æg hos Socialdemokraterne? I hvert fald lyder gruppeleder Henrik Sass Larsen i øjeblikket mere som en Krarupsk gøg end som en Anker Jørgensen-sangfugl.

Personligt holder jeg meget af mange forskellige dyrearter. Jeg er selv socialliberal, men jeg sætter pris på stærke værdier fra konservative, liberale, socialister og socialdemokrater.

Men nationalismen, den store skrigende møgunge. Den bør lære at passe sine egne unger.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce