Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kære socialdemokrater, hvorfor har I forladt os?

Socialdemokratiet har foræret udlændingepolitikken væk og er i gang med at svigte landets allersvageste og de kommende generationer.

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er nu tydeligt for enhver, at Socialdemokraterne bevæger sig mere og mere i retning af Dansk Folkeparti.

Tegnene har været der længe, og nu siger Mette Frederiksen det helt åbent på forsiden af Politiken.

Denne strategiske øvelse forsøges skjult i en fortælling om, at vi radikale skulle være meget asociale, og at vi bevæger os væk fra den politik, som den tidligere SR-regering stod for. Men passer det nu også?

Kære socialdemokrater: Vores partiers samarbejde går mere end 100 år tilbage. Samarbejdet med S ligger dybt i sjælen på os radikale.

KRONIKEN

Det gør ondt på os, når I siger, at vi svigter vores fælles værdier. Derfor vil jeg gerne undersøge den påstand lidt. Og samtidig vil jeg gerne undersøge jeres bevægelse.

For som vi ser det, har I ikke bare foræret udlændingepolitikken væk. I er også i færd med at svigte Danmarks allersvageste og de næste generationers uddannelse. Det er alvorligt. I vores perspektiv er det dét, der er det store svigt af vores fælles idealer.

I øjeblikket hører man socialdemokrater sige, at vi radikale vil hæve pensionsalderen for de mest nedslidte. Det passer simpelthen ikke.

Vi ønsker at hæve pensionsalderen nøjagtig lige så meget, som I selv var med til at vedtage med tilbagetrækningsreformen fra 2006.

Det eneste nye er, at vi foreslår at indfase den reform fem år tidligere, fordi den gennemsnitlige levealder stiger hurtigere, end vi forudså i 2006.

Til gengæld foreslår vi at lette adgangen til førtidspension for de nedslidte seniorer. I dag har den gruppe kun ret til at trække sig tilbage, hvis de har mistet hele deres arbejdsevne. Kan de stadig arbejde lidt, bliver de til gengæld tvunget til at fortsætte. Det er uværdigt.

DF står, hvor partiet altid har stået, og det gør vi radikale også. Men I flytter jer, og I flytter jer hurtigt

Vi mener, at alle seniorer skal have ret til at trække sig tilbage, så snart de har mistet bare en del af deres arbejdsevne. Derfor vil vores forslag være en markant forbedring for alle nedslidte ældre. Ikke det modsatte.

Man hører også socialdemokrater sige, at vi bare vil give skattelettelser til de mest velstillede. Det er også forkert. Vi radikale vil gennemføre markante skattelettelser i bunden af indkomstskalaen, og så vil vi gøre en ende på det asociale boligskattestop, der har skævvredet Danmark siden 2001.

Det var Anders Fogh, der indførte det, og siden har det været en af de mest ulighedsskabende mekanismer i Danmark.

Så kære socialdemokrater: Er det virkelig de reformer, I mener er så asociale? Er det virkelig det, der er jeres belæg for at indlede en kinddans med Dansk Folkeparti? Er det ikke i virkeligheden jer, der er i færd med at forlade det spor, vi har lagt ud sammen?

Mest mærkbart og egentlig også ganske chokerende er det, at I har opgivet kampen mod fattigdomsydelserne. Det er noget, der virkelig bliver diskuteret over de radikale kaffeborde, for vi forstår det ikke.

METTE FREDERIKSEN

Fattigdomsydelserne er fællesbetegnelsen for en række hårde kontanthjælpsstramninger, der rammer de allersvageste mennesker i Danmark.

Fattigdomsydelserne betyder, at omkring 75.000 borgere vil skulle leve for en dramatisk nedsat kontanthjælp. Kommuner, socialrådgivere og boligforeninger har hejst det ene mere knitrende blodrøde advarselsflag efter det andet.

Familier må gå fra hus og hjem, og der er ikke billige boliger til dem alle. Fattigdomsydelserne øger uligheden og skaber ægte armod i Danmark. Derfor kan vi radikale ikke forestille os noget vigtigere at bruge penge på end at afskaffe dem. Hvorfor har I det ikke sådan længere?

Hvorfor er det vigtigere for jer at bruge penge på at fastholde boligskattestoppet, som omfordeler fra de fattigste til de rigeste og fra provinsdanskere til nordsjællændere?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siden hvornår er rige nordsjællandske boligejere blev vigtigere for jer end de titusindvis af familier og tusindvis af børn, der ryger under fattigdomsgrænsen?

Engang betød uddannelse også meget for jer. Vores partier har med stolthed og omhu bygget det danske uddannelsessystem op gennem mange årtiers hårdt arbejde.

Men for et år siden stemte I pludselig for at spare hver 10. gymnasielærer væk. Pengene skulle sendes videre til politiet, så de kan lave symbolsk grænsekontrol.

De besparelser har især gjort ondt på de gymnasier, der ligger i provinsen, og som har mange førstegangsstudenter.

Hvor er jeres solidaritet med dem? Hvor er jeres historiske optagethed af at løfte unge fra hjem uden uddannelse, når I med få undtagelser viderefører regeringens uddannelsesbesparelser? Og så har vi slet ikke talt om udviklingsbistanden. Den var efterhånden det eneste, der adskilte jer fra regeringen på flygtningeområdet.

Men forleden røg det figenblad også, da I fremlagde jeres 2025-plan og fastslog, at I vil videreføre regeringens besparelser.

Kære socialdemokrater. Det er, som om I er i gang med et stort illusionsnummer.

Siden hvornår er rige nordsjællandske boligejere blev vigtigere for jer end de titusindvis af familier og tusindvis af børn, der ryger under fattigdomsgrænsen?

I påstår, at DF har flyttet sig i jeres retning, og vi i Radikale Venstre har flyttet os fra jer. Men det er ikke rigtigt. DF står, hvor de altid har stået, og det gør vi radikale også. Men I flytter jer, og I flytter jer hurtigt.

I flytter jer fra solidariteten med de nedslidte, når I ikke vil være med til at forbedre deres tilbagetrækningsmuligheder. I flytter jer fra kampen mod fattigdom, når I ikke vil afskaffe fattigdomsydelserne.

I flytter jer fra idealerne om lighed, når I vil fastholde det ulighedsskabende boligskattestop. I flytter jer fra kampen mod den sociale arv, når I vil videreføre regeringens besparelser på uddannelserne.

Og I flytter jer fra den internationale solidaritet, når I vil fortsætte nedskæringen af udviklingsbistanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kære socialdemokrater: Vores partier har i meget høj grad sammen bygget det Danmark, vi kender og er stolte af.

Radikale Venstre blev stiftet i 1905 blandt andet i protest mod, at Venstre forsøgte at holde Socialdemokraterne uden for indflydelse. Siden da har vores samarbejde ofte været hårdt og besværligt. Men hvor har det båret frugt.

Vi er blevet et rigere, friere, mere lige og solidarisk samfund. Lad os søge de fælles værdier igen.

Det vil være til Danmarks bedste.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden