Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ambitiøs. Den danske forfatter og intellektuelle filur, Lene Andersen står bag en netbaseret håndbog, som med tiden skal fungere som en regulær manual i demokrati.
Foto: FONFARA MARIA

Ambitiøs. Den danske forfatter og intellektuelle filur, Lene Andersen står bag en netbaseret håndbog, som med tiden skal fungere som en regulær manual i demokrati.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så kan magthaverne lære det

Dansk forfatter bag global håndbog: Sådan fikser man demokratiet. Målgruppe: syv milliarder.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På onsdag får vi en global håndbog. Hvem er vi? Det er os – i verden!

Og hvad skal det så betyde?

Det skal betyde, at en dansk forfatter og intellektuel filur, Lene Andersen, onsdag giver os alle sammen, alle seks-syv milliarder, en netbaseret håndbog – ja, med tiden skal det gerne blive en regulær manual i demokrati.

Hendes udspil er en personlig bedrift, men også en kolossal udfordring til os andre. Er vi overhovedet parat til en global håndbog?

Lene Andersens idé er en personlig bedrift, men også en kolossal udfordring. Er vi overhovedet parat til en global håndbog?’Hvorfor demokrati?’ (’Why democracy?’) var titlen på en serie opsigtsvækkende tv-dokumentarfilm, som en anden finurlig dansker, Mette Hoffman Meyer, for nogle år siden lavede sammen med britiske Nick Fraser. Det var et ekstremt vellykket forsøg på at skabe en global fælles debat om behovet for demokrati.

Andre talte om ’den globale offentlighed’ som et stykke fremtid. Hoffman Meyer og Fraser viste, at fremtiden var i fuld gang.

Deres dokumentarfilm om elevrådsmøder i Kina, aftensmad med Pakistans diktator og karikatursamtaler i Qatar og Iran og andre originale påhit var fabelagtige.

Lene Andersen vil ha’ os videre, helst lodret op imod totalitarismens væsen.

Tag verden alvorligt
Andersen er ikke, som folk er flest. Nogle skriver et postkort til dem derhjemme. Andre skriver en lille bog. Lene Andersen har under pseudonymet Jesper Knallhatt skrevet fem fuldfede filosofiske og sludrevorne bøger ’Både-og. Mandag-fredag’ om, hvem vi er, hvad vi har gang i, og hvad vi stiller op (tilstået: et lovlig firkantet resumé af et af de mest originale danske bogeksperimenter i disse år, inspireret af Kierkegaard).

Og som om det ikke var nok, kaster hun nu både sig selv og os andre ud i sit globale eksperiment.

Tag verden alvorligt, lyder hendes lydløse opfordring. Sådan skal man kunne sidde i Langtbortistan og ikke nøjes med at forbande sine undertrykkere. Med Lene Andersens værk skal man kunne gå på nettet og tjekke, ’hvor man kan begynde’, hvis der ikke er demokrati – endnu. Eller hvordan man kan forbedre sin lokale version af demokrati.

Håndbogen ligger fra onsdag morgen på www.democracy-handbook.org. Hun har selv skrevet websidens grundbog om demokrati, historisk, filosofisk og ret praktisk – det handler trods alt om at gøre verden til et bedre sted.

Demokrati på Wikipedia
Opsætningen ligner wikipedia, og det er ikke så mærkeligt, for dér har Lene Andersen hentet softwaren. Men meningen er, at verden selv kan gå ind og oversætte demokratiet til andre sprog – og tilføje nye artikler om demokratiets udvikling ude i klodens hjørner.

Så kan de lære det – i Nordkorea, Saudi-Arabien, Tunesien, Kina og de andre diktaturer, som desperat satser på at spærre internettet inde bag deres nationale filter.

Demokrati-håndbogen har som logo meget passende to kinesiske skrifttegn, ’Min Zhu’, der åbenbart kan oversættes til noget med menneske og ansvarlighed. Flot ser det ud, og de kinesiske magthavere vil hade det, ligesom Saudi-Arabiens censorer vil holde meget lidt af Lene Andersen, når de første oversættelser når frem til kongedømmet.

Lene Andersen er selv bidt af en gal optimist. Hun tror på, at nettet og den globale offentlighed vil være hurtigere i pæren end de totalitære samfunds censorer. Hendes demokratihåndbog er generøst tænkt og stort begyndt.

Resten er op til os – og de hen ad syv milliarder andre.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden