Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ordfejde. Der findes små tricks, der kan gøre dig bedre til Wordfeud.

Ordfejde. Der findes små tricks, der kan gøre dig bedre til Wordfeud.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan bliver du mester i Wordfeud

Danmarks højest rangerende Scrabble-spiller giver gode råd til ordspillet.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du evig taber, når orddysten Wordfeud er overstået, så frygt ej længere.

Danmarks højest rangerede Scrabble-spiller har stillet sin ekspertise til rådighed for politiken.dk og er parat til at dele ud af sine sproglige guldkorn.

LÆS OGSÅ

Andreas Rasholm er bestyrelsesmedlem i Dansk Scrabbleforening og har spillet seriøst de sidste tre år. Selv spiller han ikke den digitale version til smartphones, derfor bliver hans gode råd suppleret af tips fra hjemmesiden elektronista.dk.

Lær de små ord
Et grundlæggende redskab er at lære alle godkendte ord på to bogstaver, da der findes langt flere, end dem man bruger i hverdagen.

»Jeg har systematisk fundet frem til alle de små ord på to eller tre bogstaver. De hænger ikke på mit værelse, men jeg har da lært dem. Hvis man vil blive bedre, giver det god mening at starte der«, siger Andreas Rasholm.

Normalt bliver forkortelser ikke godkendt, men forkortede ord med en substantivisk funktion som PC, CD og CV er opgivet i retskrivningsordbogen som substantiver.

Også bydeform er god at huske på. For eksempel er ordene »Ku« og »Ex« godkendte ord, idet de er bydeform af henholdsvis »kue« og »exe«.

Bliv gode venner med C, X og Z
Lær flere ord, der indeholder c, x og z. Der er langt flere ord, end man umiddelbart kan huske, og netop disse bogstaver giver mange point.

HJÆLPBloggen »Wordfeuder« har lavet hjælpsomme ordlister (eksternt link)

Tænk point
Netop point er det, man skal have i baghovedet, hvis man gerne vil vinde. Det lyder indlysende, men mange vil have en tendens til at blære sig med lange, imponerende ord, mener Andreas Rasholm.

Derfor skal man hellere fokusere på at ramme felterne, der giver DW og TW, altså dobbeltord og trippelord, samt DL og TL, altså dobbeltbogstav og trippelbogstav.

Byg videre
Man skal ikke være for fin til at lægge et bogstav eller ord i forbindelse med noget, ens modspiller har skrevet. Det er nemlig ofte her, man kan score mange point, siger Scrabble-mesteren.

»Det handler jo ikke om at skrive imponerende ord, derfor er et ret vigtigt råd, at man regner ud, hvor der er flest point at hente«, siger han.

Derfor skal man også huske ejefald, altså det lille »s«, som kan være i forlængelse af allerede eksisterende ord, for eksempel »husets« og »mandens«. Det er en nem måde at få hurtige point.

Husk taktik
En vigtig detalje ved ordfejden er, at det netop er en fejde, understreger Andreas Rasholm. Derfor skal man huske at tænke taktik.

»Vær ikke en julemand. Tænk på, om du lægger op til, at modstanderen kan få mange point. Lige så meget som at få point, handler Scrabble om at forhindre modstanderen i at få point«, siger han.

Byt bogstaverne ud

Det kan nogle gange betale sig at springe sin tur over, ifølge elektronista.dk. Sidder man med en særligt dårlig omgang bogstaver, der udelukkende består af vokaler eller konsonanter, kan man nemlig være heldig at få en bedre blanding.

Man får dog ikke point i den runde. Detil skal man huske, at det ikke muligt at bytte bogstaverne ud, når der er syv eller færre tilbage.

Derudover skal man huske på, at man får 40 bonuspoint, hvis man formår at bruge alle sine syv bogstaver på en gang.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden