Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ifølge Patienthåndbogen bør patienter med kronisk smerte ikke få morfin.
Foto: THOMAS BORBERG

Ifølge Patienthåndbogen bør patienter med kronisk smerte ikke få morfin.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Patienter med kroniske smerter får masser af morfin, men det er ikke det, de har brug for

168.000 danskere med langvarige kroniske smerter får morfin. Ofte uden effekt. Psykologer, fysioterapeuter og læger ønsker fokus på årsagerne til tabt livskvalitet.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger bør være yderst restriktive med at tilbyde borgere med kroniske smerter langvarig behandling med morfinmedicin.

Det har Sundhedsstyrelsen fastslået gentagne gange.

Alligevel er omkring 168.000 danskere med kroniske smerter ifølge styrelsen selv i et længerevarende kronisk behandlingsforløb med netop morfinmedicin. Godt halvdelen med de mest potente morfinpræparater.

De mange smerteplagede morfinpatienter er ifølge en række faglige organisationer et symptom på, at kroniske smertepatienter ofte fejlbehandles med afhængighedsskabende lægemidler udviklet til akutte smerter og kræftsygdom.

»Sundhedsvæsenet er indrettet til at lede efter sygdom i krop og hjerne, og derfor får smertepatienter alt for ofte medicin, selv om det slet ikke er den bedste eller den rette hjælp. Kroniske smerter er ikke en sygdom, der alene skal behandles medicinsk«, siger formand for Dansk Psykolog Forening Eva Secher Mathiasen.

Foreningen har netop sammen med Danske Fysioterapeuter, Gigtforeningen samt smertelæger og -patienter rettet henvendelse til Danske Regioner, der i dag udvælger særlige indsatsområder for de næste to år.

»Behandlingstilbuddet til borgere med komplekse kroniske smerter er simpelthen alt for ofte alt for ringe«, siger Eva Secher Mathiasen.

Fokuser på helheden

Ifølge overlæge Marlene Øhrberg Krag, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, er der »rigtig mange og også for mange, der er i opioidbehandling (morfinpræparater, red.)«, og derfor bør læger »altid overveje, om en behandling overhovedet skal startes med opioider«. »Det er vigtigt for os at understrege, at en del har behov for smertestillende medicin. Men lige så vigtigt er det at understrege, at der skal være fokus på helheden og alternativer til morfinmedicin«, siger hun.

Hver femte voksne dansker har langvarige kroniske smerter. Sundhedsstyrelsen fastslog i 2015, at næsten 900.000 danskere lever med langvarige lænderygsmerter, over 800.000 med slidgigt og over 600.000 med migræne. De tre hyppigste lidelser i Danmark.

Fagfolk og patienter fastslår i henvendelsen til regionerne, at der er brug for et massivt tværfagligt fokus på borgere med langvarige kroniske smerter.

Eksempelvis har kroniske smertepatienter været plaget af smerterne i 12,4 år, før de ender på Rigshospitalets Tværfaglige Smerteklinik, viser et endnu ikke offentliggjort studie fra Region Hovedstadens Psykiatri. Og de har i snit ventet 2,4 år, siden de blev henvist af egen læge, til de får tilbudt en tværfaglig behandling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi bør massivt opruste de tværfaglige behandlingssteder, nedbringe ventetiderne og generelt sikre en mere helhedsorienteret indsats for de kroniske smertepatienter. Der er brug andet end lægefaglige specialister i tilgangen til kroniske smerter, så medicinsk behandling ikke kommer til at stå alene«, siger Eva Secher Mathiasen.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) erkender, at »vi har en stor opgave i at hjælpe de mange smertepatienter bedre«.

»Når vi skal gøre det bedre på et særligt område i sundhedsvæsenet, kræver det enige fagfolk og et solidt datagrundlag. Ellers kommer indsatsen til at stritte, og vi kommer til at arbejde i blinde. Bolden ligger hos de lægefaglige eksperter, og når de er enige, løber vi selvfølgelig videre med bolden, så patienterne kan få den bedst mulige hjælp«, siger han.

Kroniske smerter er ifølge Sundhedsstyrelsen den største enkeltårsag til tabt livskvalitet i Danmark. De tre hyppigste årsager til sygefravær er kroniske smerter i lænd/ryg, slidgigt samt nakkesmerter.

»Smertepatienten bliver kollektivt svigtet hele vejen gennem systemet«, siger overlæge på Smerteklinikken Syd, Odense Universitetshospital, Gitte Handberg, der har skrevet under på henvendelsen.

Akutte smerter opstår efter skade, brud eller infektion. En akut smerte kan udvikle sig til et kronisk problem, uden at nogen kan forklare hvorfor. Fagfolk mener, at patienter bør acceptere smerterne og erkende, at både biologiske, psykologiske og sociale faktorer spiller ind.

»Kroniske smertepatienter overbehandles oftest og får morfinstoffer, som de havde gavn af, da de startede behandlingen for måneder eller år siden, men som er blevet nærmest virkningsløs. Vi kan også tit fjerne 10 paracemtamoltabletter, som folk har taget i 8 år, uden patienten mærker det. De får ikke flere smerter, selvom vi trapper deres smertemedicin ned«, siger Gitte Handberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Professor i palliativ medicin, overlæge på Rigshospitalet Per Sjøgren, en af landets førende specialister i smertebehandling, der siden 1990erne har forsket i morfinbehandling.

Han er enig i, at »alt for mange kroniske smertepatienter får morfinpræparater i Danmark. Det er et problem, alle har kendt til i årevis, men hvor få har forsøgt at gøre noget«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden